Богомил Бонев: В МВР има дефицит на интелект
Богомил Бонев: В МВР има дефицит на интелект / netinfo
Бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев в интервю за предаването „Кой говори” по Дарик радио:

Изненада ли ви решението на премиера от събота и трябва ли ни в момента Национална агенция по сигурността?

В ситуацията, в която е изпаднала управляващата коалиция, нито едно положение не би ме изненадало, защото в политиката много често се подхвърлят идеи, които целят да отвлекат вниманието от главния проблем. Ситуацията е следната – отстранен е един от успешните министри в правителството, отстранен е очевидно под корупционен натиск и при това положение да се подхвърли нещо, което не е нова идея, а отдавна се предъвква от всякакви бивши и настоящи ченгета – да се прави специална агенция – това са все мераци на служители от Службата за сигурност, които не искат да си имат работа с министъра, те искат директно с министър-председателя.

Ако въобще това се осъществи, аз съм дълбоко убеден, че никога няма да има такава агенция, защото е невъзможно да бъде създадена, следващата им стъпка ще бъде да са директно към президента, след това към Европейската комисия в Брюксел. Въобще там мераците са много големи, за да може да се манипулира с измислената информация, колкото се може по-ръководно ниво.

Тоест, съвсем открито заставате на страната на хората, които смятат, че това е ход за отвличане на вниманието от основните проблеми?

Аз не искам да влизам в този хор на всякакви забравени бивши ченгета, които сега в тази ситуация разчитат, че отново имат шанс някой да ги погледне. Идеята е неосъществима по хиляди причини, много от тях бяха казани от Васил Василев, много от тях не са казани. Не се е осъществявала досега, защото е контрапродуктивна, защото да се правят такива движения вътре в една система при положение, че научната организация на работа на тези служби в Европа е друга и по друг начин, десет години се учи нашето министерство да я прилага и се оказа, че сега, след две години са на прага, от който тръгнаха.

Научната организация е следната – не се местят службите една–друга и не се правят нови структури. Прави се организация на базата на информацията, с която разполагат тези служби и тази организация е временна. Прави се един екип от хора от различните служби, които имат късчета от информацията и така се сглобява мозайка – така се решава един проблем. След като се реши проблемът те се връщат по старите си работни места. Така е организирана криминалната разузнавателна служба във Великобритания, в Холандия, в Германия, американците цяла книга написаха за това и аз я давах и на тогавашния министър-председател и може би вече за хиляден път се чудя как да го обясня на някои във вътрешното министерство, там по принцип има дефицит на интелект. Няма да се направи нищо и сега. Ако идеята е дал Петко Сердов, той просто не е авторът, а е изтупал една папка от прахта, министър-председателят е видял в това шанс да подхвърли една дъвка, през това време да се решат другите проблеми, ако може. За мен е много глупаво да се прави дискусия на тази тема, но искам да го погледнем от други ъгъл.

Какъв е той?

Една такава франкенщайнска служба утре няма да бъде оглавявана от този човек, който е избрал сегашния министър-председател, а ще бъде оглавена от негов опонент, който ще дойде на власт и той едва ли ще има такива добри намерения и толкова демократични рефлекси. Така че, с нашите камъни по нашите глави – нещо, което в политическата ни история в последно време непрекъснато се сблъсква.

Да, това се е случвало неведнъж през годините. Обаче вие казахте нещо много важно в началото – казахте прословутата фраза „онези ченгета”, които от години искат да контролират ситуацията. Вие сте открит човек, кого имате предвид и как коментирате т.нар. неофициални информации, че всъщност една от основните идеи за създаването на тази агенция е именно да се запуши прочутият канал за компромати – онези папки, с които политиците се замерват около и преди избори. Смятате ли, че това е възможно?

Не, не! Не е възможно, още повече пък и идеята е на същите тези ченгета, само че тя е пристигнала в някакъв боговиден предлог и вид при министър-председателя, гледам, че и президентът…

Добре де, кои са тези ченгета, за които само си говорим през годините?

О, има, те се знаят. Асоциация на разузнавачи, на контраразузнавачи – абсолютно мухлясали мозъци, които седят и убеждават някой, че от тях зависи нещо. Най-често са пенсионирани, сега се опитват да си изперат името, да изглеждат по-чисти от росата. Въпросът е дали левицата иска да тръгне по пътя на десницата отпреди 7–8 години. Отстраняват един министър, който е имал очевидни успехи…

Имате предвид Румен Овчаров?

Да. Министър-председателят лансира идеята за служба, която да е под негово пряко ръководство, практически неприложимо нещо, същото се опита да направи Иван Костов. Сега разбирам, че пратил видния специалист Данчо Цонев в Италия да черпи опит. Опита с идеята навремето Костов това нещо да стане в България, убеди се, че не може, след това се създаде съвет по сигурността към министър-председателя. Този съвет не му беше достатъчен и тогава реши пряко през главата на министъра да възлага задачи на разни хора като Атанасов, Киро Радев и това веднага поражда стремеж за угодничество у големите угодници, особено при Атанасов. Той се стреми да угоди на това, което иска началника му, тоест този да бъде компрометиран, онзи, което доведе до изчезване на десницата. Ако сега левицата иска да се самоубие окончателно, могат да продължат по същия път, но поне да се почерпят от опита на противниците си.

Цялото интервю с Богомил Бонев чуйте в прикачения звуков файл.