БНТ сменя регламента за „Евровизия. Избираме песен, а не изпълнител
БНТ сменя регламента за „Евровизия. Избираме песен, а не изпълнител / снимка: БНТ

Вече ще избираме коя песен ще ни представя на „Евровизия". Изпълнителят ще бъде определен преди това и за него ще се напишат няколко песни, между които ще е изборът. Така е в Гърция, казва програмният директор на БНТ Невена Андонова и ни кани да посрещнем 2010 г. с концерт на живо на Горан Брегович.

Г-жо Андонова, есенният телевизионен сезон по другите две национални телевизии  стартира предимно с турски сериали и реалити формати. Какъв е отговорът на БНТ? Как ще изглежда обществената телевизия през есента на 2009 г.?

За разлика от комерсиалния акцент върху чуждите формати БНТ има половин вековна история, има рожден ден. Затова акцент през есента и зимата ще бъде БНТ на 50 г. Ние сме тези, които и можем, и трябва, и ще покажем любими откъси от биографиите и от миналото на нашите зрители. За да е стилно и да е целенасочено честването, решихме да мобилизираме всички поколения в попкултурата и попмузиката. Това ще стане около „Златният Орфей", който също е запазена марка на БНТ. На 7 ноември, когато е самият рожден ден, е концертът „Златният Орфей", който ще е уникален. За него нашите зрители избраха своите любими 15 песни, които са се прочули благодарение на „Златният Орфей". Направили сме нови аранжименти на песните. Те ще бъдат изпълнени на живо в зала 1 на НДК от голям биг бенд. Някой от песните ще бъдат изпълнени от старите си изпълнители, а други от нови. До тогава в седем филма ще разкажем историята на „Златният Орфей".

Кой е автор на тези филми?

Лицето им е Драго Драганов, който ще е и един от водещите на концерта. Филмите се правят от изключително добър и професионален екип, който има общо и с проекта „Голямото четене". Всичко най-добро, което знаем и не знаем за „Златният Орфей", ще бъде показано в тези седем филма.

Изглежда доста трудоемко.

Много. Наистина много! Филмите са и музикални. Всяка уважаваща себе си телевизия по света прави това. Към това трябва да прибавим едни едноминутни мейкинги на 15-те песни, от които зрителите ще разберат кои ще са новите изпълнители на любимите им песни. Тези филъри ще вървят до концерта, а от следващата седмица ще тръгнат.

Колко ще е дълъг концертът?

Час и 45 минути. Той ще от 20 ч. на 7 ноември, БНТ ще го излъчва на живо и по тази причина емисията „По света и у нас", която също ще е юбилейна, ще бъде от 19 до 20 ч.

Ще си припомнят ли зрителите известните лица на телевизията през годините?

Избрано от фонда на БНТ вече върви в много часови пояси и по много линии. В неделите излъчваме избрани шоупрограми - „Каналето", „НЛО", „Улицата". В съботите вървят мюзикъли. Всеки делник следобед излъчваме „Атлас", който стана на 40 г. Общо взето всичко, което може да се измъкне от този фонд, ще бъде възпроизведено на екрана до края на годината.

Добре, това е историята на телевизията. Какво друго обаче предстои? Питам Ви например за филмите. Казах още в началото, че другите телевизии залагат предимно на турски сериали. БНТ с какво ще отговори?

Ако в тази ситуация ти тръгнеш да се държиш тотално алтернативно и да правиш обратното на това, което правят комерсиалните телевизии, те грози реалната опасност сам да се маргинализираш...

Но ако тръгнеш по същия път, има пък реалната опасност да се слееш с останалите....

Да, няма смисъл да съществуващ. Всяка уважаваща себе си обществена национална телевизия трябва да възпитава и по някакъв начин, да води за ръка своята аудитория, а не да крета след нея и след най-ниската част от нейните вкусове. Ние съчетаваме във филмовата си програма блокбастъри, силно касови филми с филмите-събития в световната кино-история. Сега ще има кино-вечер след „Панорама". Там тръгваме с най-доброто от филмите на Вим Вендърс, Джемс Айвъри, Луи Мал.... Отделно в събота и неделя изборът ни отново спира на касови, стойностни и страхотни филми. Ако например трябва да избираме между „Робокоп" и „Мълчанието на агнетата", ние ще излъчим „Мълчанието на агнетата", въпреки че в момента всяка комерсиална българска телевизия в момента ще направи точно обратното. Tук някъде трябва да наместим спортното поведение  на БНТ. Изискване на нашите зрители, на българското общество е БНТ постоянно и твърдо да е ангажирана с това да излъчва най-доброто от националния и световния спорт. Имаме нагласата БНТ да излъчва и големите спортни събития догодина - световното първенство по футбол и зимната олимпиада във Ванкувър през 2010 г. нека зрителите да знаят, че финансовото изражение на това да се извоюва спортът е кошмарно по-голямо от това, което е било до сега! Просто всички линии са в стотици пъти по-високи.

Всеки ги иска и всеки наддава за тях.

Да, а и общо взето този номер с EBU, например, да получаваш нещо спортно, безплатно няма.

Да поговорим за „Евровизия". Знам, че има много нови изненади. Какво ще се случи тази година?

„Евровизия" е един голям ангажимент на БНТ. Мисля, че всеки, който е следил до сега какво се е случвало с българското участие там знае колко тежък и доста гаден опит БНТ е натрупала в последните 5 години. В момента вече се изчиства целият регламент. Решихме допитването да бъде до възможно най-добрите професионалисти - композитори, музиканти, аранжори, музикални журналисти и критици. Така да достигнем до един изпълнител, който те да определят и до стила песен, на който да заложим. От тук нататък ще действаме и по това как стигнем до най-добрата песен.

Т.е. ще се случи нещо като гръцкия модел...

Да.

Избира се един изпълнител, написват му се няколко песни и хората вече решават коя да е песента?

Именно. В тази  посока се движим.

И няма да се състезават различни песни с различни изпълнители, а един изпълнител с няколко песни....

Всички възможни най-добри професионалисти в България заедно ще определят кой ще е изпълнителят и какъв ще е типът песен, които трябва да представят България на „Евровизия" през 2010 г. Като казвам един изпълнител, това не значи, че не може да бъде и дует или квартет или група и т.н.

Макар да сме все още септември, аз съм сигурна, че вече мислите и за Нова година. Как ще изглежда новогодишната програма на БНТ?

Със сигурност БНТ и нашите зрители ще влезем в 2010 г. с Горан Брегович и неговия оркестър. Нашият договор е за двучасов концерт в центъра на София, който на живо ще бъде излъчен.

Дано и времето да е хубаво.

Дано. Въпреки че миналата година, когато беше студено, проблемът с температурите е първите 10 минути. После всички са абсолютно разсъблечени. Заповядайте! Купонът ще е велик!

Невена Андонова е завършила специалностите „Българска филология" и „Теория и история на културата" в Софийски университет Св. Климент Охридски. През 1999 г. прави следдипломна квалификация по международна и регионална политика и тяхното медийно отразяване. От 2003 до 2004 е стипендиант на програма NIPKOW (MEDIA +) за актуална квалификация на професионалисти във филмовата индустрия. Започва работа в БНТ през 1994 г. в дългогодишния си телевизионен и журналистически опит Невена Андонова работи в политическото предаване „Панорама". Ръководи продуцентско направление „Култура и образование" на БНТ, създава седмичната рубрика за култура „Суматоха" по БНТ, от 2008 г. е програмен директор на БНТ. Автор и продуцент е на множество документални и игрални филми, сред които „Без пролет" (посветен на Пражката пролет 1968 и на 30-годишнината от нейното потушаване), „Прелетни птици" (посветен на различните поколения български емигранти), поредицата „Предисторията - Богове и Поклонници" и др. В качеството си на продуцент за филма „Маймуни през зимата" през 2006 г. получава награда за Най-добър филм в официалната селекция „На Изток от Запад", 41-ви Международен филмов фестивал „Карлови вари" 2006, Чехия и Голямата награда Златната роза на Фестивала на българския игрален филм „Златната роза".