Бившият депутат Иво Атанасов: Животът е извън парламента
Бившият депутат Иво Атанасов: Животът е извън парламента / снимка: Sofia Photo Agency
Бившият депутат Иво Атанасов: Животът е извън парламента
21730
Бившият депутат Иво Атанасов: Животът е извън парламента
  • Бившият депутат Иво Атанасов: Животът е извън парламента

Все още има бивши депутати, неосвободили ведомствените си жилища, въпреки че крайният срок да го направят отдавна изтече. Сред малкото предишни депутати, които не са сторили това, е Иво Атанасов от БСП. Той е бил народен представител пет мандата. Твърди, че за това време е натрупал сериозен архив във ведомствения апартамент, който досега е търсил къде да премести. След толкова години зад депутатската банка, сега Иво Атанасов твърди, че животът е извън сградата на парламента.

Ето какво разказа бившият народен представител:

Къде Ви намираме?

Във ведомствения апартамент на НС, от който в момента се местя. Тук съм от 10 години, багажът не е проблем, най-тежката вещ е телевизорът, но изисква известно време, за да преценя с кое да се разделя и кое да взема със себе си.

В какво състояние оставяте ведомствения апартамент?

Може да се каже, че почти в такова, каквото го заварих. Преди 3-4 години направих един лек ремонт, тъй като постоянно има течове, появяват се разни проблеми и намирам за разумно това, че апартаментите трябва да бъдат ремонтирани преди да влязат новите депутати, тъй като по време на мандата обикновено става много трудно да се влиза и да се ремонтира. Все пак на нас ни поверяват документи, които понякога представляват класифицирана информация, държим ги в тези жилища и да се разхождат строители между тях, като че ли не е най-разумно.

Ако стените на апартамента, който сега освобождавате, можеха да говорят, какво биха разказали за депутата Иво Атанасов?

Аз бих ви предложил да попитате портиерите на блока, да ви кажат дали има нещо нередно през тези години. Не е добре аз да говоря за тези неща. А стените биха могли да разкажат за многото статии, които съм писал, за многобройните речи, които съм подготвял за изнасяне в Народното събрание, за различни включвания от рода на това, което в момента правя за Дарик.

Новият избраник дали ще намери някой фиш от Еврофутбол в жилището, което ще наследи от вас?

Той може да влиза всеки ден в сайта ми в интернет, където качвам прогнозите си, там е по-лесно. Знаете ли, точно като търсих какво да оставя от архивите си, на какви неща попадам. 2001 година, когато правителството на СДС сдава, имам изрезки от вестници, в които пише, че 71 апартамента от ведомствения фонд на Министерския съвет и на различните министерства са били продадени на служители за компенсаторки - това бяха едни хартийки, които се купуваха. По този начин излизаха по-евтини покупките на жилища. 2005 годна, когато НДСВ сдаваше, имам изрезки за скандала, който гръмна с това, че депутати, и не само депутати, си купиха за по 20 000-30 000 лева ведомствените жилища, чиято реална стойност примерно е 100 000 евро. Още в тези блокове има хора, които по този начин си купиха тогава жилищата. Прави чест на 40-тото НС, че нито един народен представител, доколкото аз знам, не се е опитал по този лесен начин да се сдобие с жилище. Тези битовизми ще отшумят. Това не е най-важното за един парламент.

Знам, че търсите вече апартамент?

Аз си намерих квартира. Една седмица ми отне, докато си намеря квартира.

Понеже дълго време бяхте народен представител, как е животът извън сградата на Народното събрание?

Аз смятам, че животът е извън сградата на Народното събрание, вътре в тази сграда няма живот, само работа и различни контакти и интриги, и т.н. Истинският живот е извън нея. България е парламентарна република и тя трябва да праща най-доброто от себе си в Народното събрание. Аз забелязвам как от мандат на мандат хората стават все по-недоволни, сякаш сърбите или румънците, или германците избират нашите народни представители. Нека да сме наясно, че ние си ги избираме, те са част от нас и каквито са в парламента, такива сме и извън него.

С какво ще се занимавате? Само Еврофутбол едва ли ще помогне?

Разбира се, че няма само с това. Моите приоритети бяха в друг ред. Мислех първо да си намеря работа, след което да си търся жилище. Затова бях подал молба, да остана един-два месеца в апартамента на Народното събрание на подобен наем, докато реша този въпрос, но разбрах, че това е отменено преди няколко дни и за това първо си намерих жилище, а след това ще си търся работа.