Бившата кметица на Катуница: Със страх си лягаме, със страх ставаме
Бившата кметица на Катуница: Със страх си лягаме, със страх ставаме / снимка: DarikNews.bg
Бившата кметица на Катуница: Със страх си лягаме, със страх ставаме
45133
Бившата кметица на Катуница: Със страх си лягаме, със страх ставаме
Бившата кметица на Катуница: Със страх си лягаме, със страх ставаме
Бившата кметица на Катуница: Със страх си лягаме, със страх ставаме
  • Бившата кметица на Катуница: Със страх си лягаме, със страх ставаме
  • Бившата кметица на Катуница: Със страх си лягаме, със страх ставаме
  • Бившата кметица на Катуница: Със страх си лягаме, със страх ставаме

Кирил Рашков не си е плащал данъците, както и глобите, които са му били налагани, заяви за Дарик бившият кмет на Катуница и настоящ общински съветник в Садово София Христева. Тя допълни, че може би е най-потърпевша от действията на клана Рашкови и очаква конфликтите да продължат. И до ден днешен правнуци на ромския бос, които учат в училището в Катуница, се държат агресивно с останалите ученици и с учителите, каза още Христева и подчерта, че тя и семейството й си лягат и будят със страх от своеволията на фамилията.

Бившата кметица е поискала съдействие от страна на президента Георги Първанов за изменения в законите, които се отнасят за съседи-собственици на селски имоти. Тя посочи за пример Закона за управление на етажната собственост, при който собственикът е длъжен да напусне, ако има достатъчен брой съседи, които не искат да съжителстват с него. Ето какво още каза София Христева:

Аз малко живея в илюзия, че в тази държава демокрация ще има. Доволна съм, че президентът дойде в Катуница. Доволна съм, че дойде министър-председателят, че в църквата - едно свещено място, си стиснаха ръцете и казаха, че институциите вече се стиковат. Стигнахме дотам, че Катуница не е селище, което да предизвиква етнически конфликт, особено в страната. Имали сме си го нашия проблем - Кирил Рашков, човек, който, незнайно как, разполага с големи материални ресурси, и започва да мисли, че той е над закона. И в един момент се сеща някой в държавата, че е изпуснато положението и този хаос трябва да бъде превъзмогнат. Имам претенции, че в Катуница открай време живеят интелигентни хора. Катуница никога не било село на Кирил Рашков, поне днес това се чу в цяла България.

Колко са случаите, в които Кирил Рашков или негови роднини са отправяли заплахи към Вас или към Вашия син?

Колко заплахи са ни отправили, никъде не съм ги записвала. Винаги съм подавала сигнал в съответната институция. В къщата ми се предизвика пожар. Оттам нататък след една година, интересно беше, че точно на парламентарните избори, в моята къща се хвърли бомба. Как стана така, че извършителят го хванахме, той не ни познава, осъдиха го на година и половина.

Бомбата и палежът дали са дело на хората на Кирил Рашков?

Аз не мога да кажа това.

Предполагате ли го, подозирате ли го?

Аз само Ви казвам фактите, оттам нататък има компетентни органи, затова Ви казвам какви са последствията.

Вие сте била кмет, Кирил Рашков плащаше ли си местните данъци?

Не, не си е плащал данъците. Ако звъннете на заместник-кмета и на председателя на общинския съвет, той ще Ви каже как стоят нещата с данъците на Кирил Рашков. Мога да Ви кажа например, че не си е плащал глобите по отношение на гората. За него институции няма. Той смята, че може навсякъде да иде, да каже „Аз съм цар Киро" и всички да клекнат пред него. И го умее това нещо. Той може да Ви докара от девет дерета вода и да сменя за секунди и минути мнения и становища. В един момент плюе, коли и беси, в следващия момент започва да разговаря мило и любезно: „Аз спазвам, аз съм нормален гражданин, аз съм за демокрацията".

Когато Вие бяхте кмет на Катуница, имаше ли оплаквания от него?

Нееднократни. Внуците му побъркаха маса деца и има толкова обидени и засегнати родители. И това са документирани случаи в училището. Аз няма да употребя „царица" Костадинка, г-жа Рашкова ще я нарека, че влиза в училището и удря шамар на учителка. Това как го виждате? И оттам тази учителка тръгна по инстанциите да се съди. Изкараха госпожата луда. Този случай беше изключително фрапиращ за учителката. Имайте предвид, че в момента тази учителка обучава правнука му, който се държи толкова агресивно. На практика последната защита, която моите съселяни се опитаха да направят, предизвика точно правнукът му, който се държи агресивно със своите съученици. Втори клас са децата. Тази учителка как го учи това правнуче, когато всичките му внуци са учили в нашето училище и няма нито един, който да не е направил беля. Друг фрапиращ случай ще Ви кажа. Внукът му Йорго, заради който бяха ударени шамари на учителката пред децата и пред целия колектив, същият този Йорго, ставайки вече на една нормална възраст, заплаши Вашия колега преди една година, за което го осъдиха. Ако не бяха хората от Катуница, които застанаха зад момчето, това момче щеше да изгори.

Защо, според Вас, 20 години никой не може да седне на врата на Кирил Рашков и кой стои зад него?

Защото няма стиковани местни институции и неговото свръхумение да купува. За него всичко се купува - и хора, и имоти. За него парите са ръководното, той смята, че с пари всичко може да направи. За него всеки „гяур" е подкупен.

Вие искате ли той да напусне селото?

Аз смятам, че при това положение, ако поне малко от малко някаква умствена дейност е останала в главата му, самият той трябва да си тръгне. Казах го на президента Първанов. Казах му - слаби законотворци, ще го измените. Както за етажната собственост, и тук ще вкарате изменения. При какви случаи дадена личност може да бъде изселена. Точно това казах на президента. Съдействайте ни така, че да влязат такива изменения в законите, че това да може да стане. Не може институциите да казват, че не може и да вдигат рамене. Като не може, нали затова има законотворци - да чуят, от даден случай да направят изводи, това е истината. Дали аз желая или не желая... смятам, че може би аз съм най-потърпевша, защото и името ми е оплюто, и най-близкото ми дете е похабено реално и физически. И други две деца, които са до мен... Очаквам да се продължи. Какво мога да кажа повече? Със страх си лягаме, със страх ставаме. Това е истината.