Атентатът в Бургас – опит да се накърни имиджът на българския народ
Атентатът в Бургас – опит да се накърни имиджът на българския народ / Sofia Photo Agency, архив
Максим Бенвенисти пред Дарик
55366
Максим Бенвенисти пред Дарик
  • Максим Бенвенисти пред Дарик

Разговор в Дарик Кафе с председателя на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти за атентата срещу израелски туристи в Бургас.

Здравейте, господин Бенвенисти. Съболезнования за жертвите от атентата вчера.

Здравейте. Благодаря за съболезнованията, но мисля, че всички в България трябва да си поднесем съболезнования един на друг.

Да, има и български жертви...

Това е лошо, и не само жертви, това е лошо за всички нас, които живеем тук.

Какво предвижда еврейската общност днес?

Еврейската общност преди всичко предостави своите ресурси и възможности за подпомагане на израелските туристи в нужда, а също така и израелски туристи, които могат да се окажат в нужда не само в резултат на терористичен акт - да кажем анулирани резервации и така нататък. Това е предоставено на посолството на държавата Израел в София и при поискване от Негово Превъзходителство посланика ние ще се отзовем с това, което е необходимо. И вече се отзоваваме - наши лекари са помагали на израелските туристи, ранени, които са в Пирогов и Военномедицинска академия. Другото, което предвиждаме, е да увеличим равнището на сигурност на еврейските културни домове, социалните учреждения и синагогите. Също така да опресним знанията и бих казал подготовката на членовете на нашата организация за самоохраната, за собственото участие в осигуряването на сигурността. Последното започваме днес, защото другите мерки, заедно с българската полиция, предприехме още вчера вечерта.

Вие имате специален план за действие при такива кризисни ситуации...

Разбира се, от три години Организацията на евреите в България "Шалом" има план за реакция в кризисни ситуации, който е съставен с помощта на израелски и български експерти по сигурността. Такъв план би трябвало да има във всяка организация, държавна или частна, и той предвижда реакция както при природни бедствия, така и при кризисни ситуации, терористични актове, каквато е в момента. Съществуването на този план е част от начина на мислене, че сигурността е наше общо дело. Не можете да предотвратите терористичен акт, това е като земетресенията - обаче можете да се погрижите да минимизирате последствията от това, което ще се случва.

Ако познавате начина на действие на Израелските специални служби при подобни атентати в цял свят - нормална ли е тяхната реакция сега, тоест те ли ще поемат разследването?

Аз не познавам начина на работа на Израелските специални служби, защото не принадлежа към тях...

Да, наблюдавате да кажем...

И ако всеки познава начина им на работа, те вече не са специални. Това е професионален въпрос кой ще поеме разследването, случилото се е на българска територия. Ние си имаме български специални служби, български разследващи органи. Противно на това, което се говори последните 10 или 15 часа, имам доверие в професионалистите в нашите Специални служби. Може би в най-широкия смисъл трябва да се привлекат и експерти от частния бизнес, това си е бизнес в областта на сигурността, и съвместно да се анализират причините както в конкретния случай, така и какво трябва да се направи, за да се повиши равнището на сигурността в българското общество. Много сме лекомислени.

В първите часове след атентата, а и от тази сутрин официално потвърдено от министър Цветанов, че е самоубийствен атентат - терорист камикадзе го е извършил. Израелският премиер директно обвини Иран за това действие, според Вас кой би могъл да стои зад това нещо?

Аз мога да говоря само като български гражданин и български евреин. Не съм експерт по геополитически въпроси. Иран е държава, чието ръководство генерира несигурност в света, която заплашва съществуването на Израел и израелския народ. Но това заплашва съществуването и сигурността в целия демократичен свят. Аз лично, като лице с моите знания в областта на политиката в Близкия изток, смятам, че израелският министър-председател има основания за тези оценки. Разбира се, експертите могат да кажат много повече неща, най-вероятно те ще призоват към балансирано поведение, това е правилно. Нещата все пак тръгват от един център, една територия, където ресурсово се осигуряват терористичните актове.

Все пак атентатът в Бургас съвпадна с годишнината от атентата в Буенос Айрес срещу еврейската общност.

Може и да се търси такава символика, може и да е случайност. Пазя се от такива заключения - по-важното е, че се случи. По-важното е, че за първи път на българска територия, в новата история на България, след създаването на Третата българска държава, убиват евреи, само защото са евреи. Това не се е случвало в България дори в годините на Холокоста.

Тежко заключение, наистина.

Това е петно върху благородството на българския народ, който спаси своите съграждани евреи. Може да има много причини за атентата, но каквито и да са те, това петно се опитва да помрачи, да накърни имиджът на българския народ, като народ, който винаги е имал добри отношения с евреите в цялата си история.

Смятате ли, че това би могло да попречи на добрите отношения?

Аз вярвам, че няма да попречи.

И аз мисля така.

Аз вярвам, че няма да попречи, защото ако попречи, значи, че тези, които са направили атентата, са успели.

Доколкото разбирам е предвидена специална молитвена служба тази сутрин.

Тази сутрин в Софийската Синагога според мен вече е завършила. На утрешната молитва ще се прочете една допълнителна молитва за мъртвите. Най-вероятно по-късно според религиозния закон ще има по-голяма възпоменателна служба. Това е, което можем да направим извън конкретната помощ - да поменем невинните жертви.