Атанасов: Не съм най-добрата кандидатура за София
Атанасов: Не съм най-добрата кандидатура за София / Sofia Photo Agency
Атанас Атанасов – лидер на столичната организация на тъмносините в интервю за Дарик радио относно преговорите между ДСБ и СДС за общ кандидат в София за местните избори:

Ние когато заявихме, че продължаваме подготовката си за самостоятелно явяване на изборите в София, знаехме, че вратата не сме я затворили. ДСБ сме убедени, че шансът да спечелим в София заедно със СДС е изключително голям и затова трябва да бъдат направени всякакви крачки, за да може да се постигне този резултат. Така че, да – срещата между Костов и Юруков дава нов шанс за съвместно явяване на изборите в София.

Колко са кандидатурите, които се обсъждат между двете партии? Споменати бяха няколко имена, в каква поска ще се върви: чисто партиен кандидат или по-скоро равно отдалечен и от двете централи?

Обсъждани са доста кандидатури, като има такива които, които са от ДСБ, има такива от СДС, има и кандидатури, които не са пряко свързани с двете партии. Еднакво добра би била от тези трите групи, която и да е кандидатура. Въпросът е в това да отговаря на няколко критерии: първо – да е достатъчно популярен човек, защото нямаме време сега да налагаме неизвестна фигура; второ – профилът му да е такъв, че софиянци да поваряват, че този човек може да управлява града. София има нужда друго управление и ние сме длъжни, това крепи тези две формации, длъжни сме да дадем алтернатива на софиянци, защото Борисов управлява лошо, а БСП са по нанадолнището.

Лидерът Иван Костов каза, че номинацията на СДС е бившият социален министър Иван Нейков. Има минуси, към нея имате въпроси. Означава ли това, че този човек не стои като вариант за обща кандидатура?

Нейков е натоварен с негативите на управлението на Столичната община за този мандат, който мина. Това бих казал аз, не искам друго да коментирам по отношение на тази персона. Да, предлагат го от СДС, би могло разбира се, да продължим да обсъждаме кандидатурата. Мисля, че има по-добри обаче от него.

Пламен Юруков издаде, че един от вариантите, които е предложил Иван Костов, е бил Иван Григоров. Това ли би било името, което би могло да обедини СДС и ДСБ?

Не коментирам повече имена. За мен е по-важен профилът – човек, който излъчва компетентност. А не като Борисов, който използва кметския пост, за да си прави PR за някаква бъдеща политическа кариера. Него не го интересува какво става в София, важното е името му всеки ден да е в медиите.

За да спрем с имената – вашето име, районите организации предложиха вие да се включите в това състезание. Бихте ли участвали?

Ако има такова решение на партията, аз съм длъжен да нося отговорност, но казвам съвсем откровено, че не съм най-добрата кандидатура.

На каква цена от „Демократи за силна България” бихте се съгласили да работите със СДС за общ кандидат в София?

Няма публично да коментираме никакви условия, но смятам, че ръководството на СДС трябва да си извлече поука защо един месец ние нямахме комуникация в София.

Не ви ли притеснява, че те бяха на крачка от това да подкрепят Бойко Борисов за нов мандат?

Тези, които бяха на една крачка, предлагам да я направят крачката и да си отидат там.

Вие поставяте като условие при преговорите именно това, в една бъдеща обща листа да не влизат общински сини съветници, които са част от модела „Софиянски” и биха играли за ГЕРБ, а за Пламен Юруков това условие би усложнило преговорите.

Когато се водят преговори, се правят и компромиси. Ние сме на ясно какво можем да отстъпим. В името на общата кандидатура да има обща листа. Това е нашата отстъпка, защото имаше много силни гласове в ДСБ да няма обща листа. Ние проявихме голямо търпение, за да убедим много винително актива на нашата партия, че за да постигнем голямата цел – общ кандидат, който може да смени Борисов – трябва да имаме обща листа.

А какъв трябва да е балансът на силите в една обща листа?

Реалното съотношение на силите в София е две към едно в ползва на ДСБ. Но за да може да постигнем голямата цел, ние сме съгласни да подредим листата едно към едно, което от наша страна е една голяма отстъпка, изключителна. Говорихме за компромисите.

От какво зависи това кой ще води листата?

Листата би следвало да се води от кандидата за кмет. Разумно е, за да може той да бъде своеобразен влекач на общественото доверие към нашата листа.