Андреас Майерхофер: Новите фактури вече са на пазара
Андреас Майерхофер: Новите фактури вече са на пазара / снимка: БГНЕС
Андреас Майерхофер: Новите фактури вече са на пазара
33674
Андреас Майерхофер: Новите фактури вече са на пазара
  • Андреас Майерхофер: Новите фактури вече са на пазара

Главният изпълнителен директор на М-тел Андреас Майерхофер, който стана Мениджър на годината 2010 пред Дарик:

Честито за победата. Споделете как се чувствате след като спечелихте тази оспорвана награда?

Най-напред - благодаря ви, че ме поздравявате. Много се зарадвах на наградата, която получих. Изобщо не очаквах да бъда  избран за мениджър на годината особено като човек, който е чуждестранен мениджър в България. Освен това всички номинирани в десятката бяха огромни професионалисти, достойни мениджъри на много големи фирми. За мен спечелването на тази награда беше много голяма изненада. Още по-голяма изненада ми донесе наградата на зрителите, която за мен дойде много неочаквано.

Посветихте тази награда и на служителите на М-тел, защо?

Защото човек никога не може да бъде успешен лидер или мениджър без своите служители. Особено поради факта, че откакто сме в България ние имаме многочислен състав, с 3000 души. Необходимо е да се довериш на всички, всеки един от тях да се почувства част от успеха, за да бъдеш успешен и ти.

Трудно ли се работи с толкова много хора и какви са предизвикателствата като Mениджър на годината?

Винаги е трудно да се ръководи такава голяма компания. Човек не може да управлява всичките тези 3000 души сам. За това е необходим един изключително добър ръководен екип и аз наистина се радвам да ги имам и им благодаря. Всеки ден се изправяме пред предизвикателства особено в трудните времена на трудната икономическа ситуация. Всяка сутрин като си отварям бюрото, не знам какво ме очаква, какво ще изникне през деня.

Какви са качествата, които трябва да притежава успешният мениджър?

Много качества и различни умения са необходими. Най-напред - ръководни умения. Не  такива умения, в които ти командваш и казваш „ти това вършиш, ти това", а по-скоро да умееш да мотивираш хората. На хората трябва да им се дават ясни цели и ясни задачи.

Много експерти съветват фирмите да инвестират в условия на криза в обучението на своите служители и повишаване на тяхната квалификация.

Това е и моето предложение. Така мисля и аз - сега трябва да се инвестира в такова начинание. Вече ви казах, че ние сме готови да инвестираме. Ще инвестираме и следващата година. България има необходимост да има преки и чуждестранни инвестиции. Също и в подкрепа на действията на правителството за излизане от кризата.

Работили сте в доста страни. Имали сте доста натрупан опит. Как се насочихте в България и беше ли за вас предизвикателство да дойдете тук?

Да, беше. Бях в други страни от Балканския регион на различни ръководни позиции. Отправиха ми това предложение. Аз имах усещането, че мога да допринеса нещо за България като оглавя М-тел. Обичам страната. Тя има огромен потенциал. Нещата вървят напред.

Какви бяха първите ви впечатления от България?

Ако ви кажа, ще ви е смешно. За това няма да ви кажа. Първите ми впечатления бяха свързани с това, че има голям мегдан да се направи още по отношение на инфраструктурата. Не говоря за София. София е добре покрита. Става въпрос за провинцията, за селцата и за малките градчета. Ние като М-тел също имаме тази отговорност да изградим нашата инфраструктура, от която да се възползва всеки. Заради това е изключително важно фирма като нашата да работи съвместно с правителството, за да определим заедно целите си.

Да се върнем отново на инвестициите, които М-тел правят. Една от големите новини около вашата компания е предстоящата нова платформа за обслужване на клиентите. Нещо, което може да разкриете?

Новата платформа за фактуриране и обслужване на клиенти беше предмет на голяма инвестиция. Тук работихме с една лидерска фирма в областта на факторинга. Нашата инвестиция в новия факторинг е с цел да се обслужват хората. Никой по света на сменя системите за факторинга без проблеми. Това е все едно да правите сърдечна операция и пациентът ви да е буден. Имаше известни затруднения. Опитваме се да наваксаме онова, което предизвика тези забавяния. Новите фактури вече са на пазара. Могат да бъдат ползвани от клиентите и никой няма да знае, че сме ги сменили. С оглед на тези нововъведения, ние сме приготвили много добри изненади за нашите клиенти на връх Коледа.