Адвокати без граници продължават да подкрепят медиците ни
Адвокати без граници продължават да подкрепят медиците ни / netinfo

Интервю на Жени Марчева с Иван Панев от „Адвокати без граници”

Кажете, вие така и не можахте да бъдете конституирани като адвокати по това дело, но отново смъртни присъди, защо?

Както вече казахме, не сме изненадани от това. Още преди два месеца, когато ни отказаха международната експертиза, знаехме, че нещата не вървят в добра посока за един справедлив процес. Сега това е само един логичен етап в тази процедура.

Може ли България в тази ситуация да продължи да разчита на подкрепата на Франция, която винаги е била много силна?

Естествено. Както видяхте, френският посланик беше от началото да края на заседанието и той току-що ми обърна специално внимание към мотивациите, които трябва да се разгледат внимателно, за да подготвим следващия етап.

Смятате ли, че на следващото ниво – Върховен съд, най-накрая „Адвокати без граници” ще бъдат конституирани като защитници?

Това не зависи само от Върховния съд. То зависи и от местната адвокатура и от отношенията между местните юристи. Ако искат те да се развие справедлив процес в тази страна, има някои принципи, които трябва да се уважават.

Как си обяснявате днешното решение на съда, при положение че както либийският независим съд, така и либийската политическа класа много добре съзнават каква реакция ще предизвика днешното решение. Изключително силен отпор ще получи както от страна на Европейския съюз, така и от страна на Съединените американски щети. Защо Либия рискува за втори път своя световен имидж по такъв начин?

Може би защото тази част от Либия, либийските власти, които желаят такива решения, са по-добре в стратегически план. Но това е до време.