/ iStock
Колумбийските власти се готвят да изпратят в резервати в Индия и в Мексико 70 хипопотама, потомци на животните от частния зоопарк на наркобарона Пабло Ескобар, съобщи АФП.

Това ще струва на данъкоплатците 3,5 милиона щатски долара.

В края на 80-те години един от най-известните наркотърговци в света, който бе убит от полицията през 1993 г., започва да отглежда в двора на хасиендата си в северозападната част на страната няколко хипопотама. След смъртта му стадото се разселва без контрол по поречието на река Магдалена и вече наброява около 150 хипопотама.

"Очаква се цялата операция да струва около 3,5 милиона щатски долара", каза Ернесто Сасуета, собственик на резервата Осток в северната част на Мексико, където ще бъдат настанени част от хипопотамите.

Целта е да се "спаси живота" на тези големи бозайници, чието обичайно местообитание е Африка, определи като инвазивен вид от колумбийското министерство на околната среда миналата година. 

Според Анбал Гавирия, губернатор на колумбийския департамент Антиокия, липсват само паспорти на хипопотамите, които предстои да бъдат издадени от Министерство на околната среда, след като разселването на животните бъде одобрено от специализираните власти.
Антоанета Маркова/БТА