зъболекар деца
зъболекар деца / iStock
Българският зъболекарски съюз настоява срокът за въвеждането на Националната здравноинформационна система за денталните дейности да бъде предоговорен и да започне след подписване на анекс между Съюза и Здравната каса, пише БНР.

Въвеждането на информационната система беше отложено за 1 февруари тази година, но все още няма адекватна информационна система за денталната помощ. Това каза д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на съсловната организация.

Стоматолозите не могат да бъдат включени към Националната здравноинформационна система от 1 февруари според подписания анекс към Националния рамков договор между Българския зъболекарски съюз и НЗОК. Причината е, че от "Информационно обслужване" не са си свършили работата, каза председателят на Съюза доктор Николай Шарков, като нарече поведението на държавната фирма "скандално". Доктор Борислав Миланов поясни:

"Проблемът е, че всичко това е вързано с работата на над 7 хиляди лекари по дентална медицина, свързано с тяхното отчитане и свързано с получаване на средства по Национална здравноосигурителна каса, респективно по Национален рамков договор".

Стоматолозите настояват за разумни срокове за включването им към Националната здравноинформационна система, като се вземат предвид всички изисквания. Според тях така разработеният и предлаган формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос.

"Дейността на лекарите по дентална медицина, извършена през февруари, ще бъде платена след отчитане в Касата", каза за БТА и.д. управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. "До момента няма дейност, която да е отчетена от лекарите или от лекарите по дентална медицина, която да не е платена, а дейността, извършена през февруари, ще бъде платена през март", припомни д-р Пенкова.
БНР, БТА