След дългата и топла есен, зимното време дойде у нас с пълна сила.

В цялата страна за съботния ден са обявени жълт или оранжев код за силни ветрове. Критичен момент ще е нощта срещу неделя, когато валежите в Източна България ще са интензивни - количествата ще надминат 50-60 литра на квадратен метър с риск от наводнения. Очакват се и обилни снеговалежи, особено по планинските пътища и проходи на Централна и Източна Стара планина.

Синоптиците предупреждават: Периферията на бурята Фредерик ще достигне до България тази вечер

В следобедните часове в София прехвърчаха и първите снежинки. Снегът прави компания на силния вятър в столицата.

За съжаление в София има и жертва на силния вятър - 65-годишен мъж загина, а съпругата му е в тежко състояние. Върху колата им е паднало дърво, което е смазало автомобила. Инцидентът е станал на бул. "Илиянци".

Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция" са реагирали на 18 сигнала, съобщиха от Столичната община. Те са за паднали клони на дървета, строителни огради, ламарини и рекламно-информационни елементи от билбордове. Аварийните екипи са на терен и извършват обходи.




Близо 50 сигнала за паднали дървета и нарушено енергоснабдяване са получени в Община Варна към 18 часа, информират от общинската администрация.

Най-засегнат е район „Аспарухово“, където е нарушено движението по пътя за квартал „Галата“ и по стария път за Бургас в местността „Боровец“. На място са изпратени екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението". Нарушено е енергоподаването в местностите „Ракитника“ и „Боровец-север“, а екипи отстраняват повредите.

По-рано в събота беше затворено и пристанището. Вълнението на морето се очаква да достигне шест бала в следващите часове.Община Варна препоръчва гражданите във Варна и областта да обезопасят домовете и имотите си, като затворят всички врати и прозорци и преместят леки предмети и имущество на закрито. Собствениците на моторни превозни средства се съветват да паркират колите си далеч от дървета, строежи и други опасни места.

Първи за сезона сняг валя по високите части на област Смолян. Около 10 см снежна покривка бе натрупала в Пампорово в съботната сутрин.
 

б
БТА


Жълт и оранжев код за опасно време в цялата страна, ще прехвърча и сняг на места (КАРТА)

 От обяд някои квартали на Смолян са без ток. Сигналите са за квартал "Каптажа“, "Нов център“, Стар център“, "Райково“, "Езерово“, има и сигнали от някои села в общината. Ситуацията е динамична и на места няма ток, на други електричеството се възстановява и токът пак спира. В пожарната няма постъпили сигнали за паднали дървета заради силния вятър.

Заради силния вятър дърво се стовари върху лек автомобил в Стара Загора. За щастие няма пострадали, а само материални щети по колата. Поривите на вятъра достигат 100 км/ч в цялата Старозагорска област. В Пловдив вятърът счупи голямо дърво в Цар Симеоновата градина, съобщи "Фокус". Заради студеното време, там не е имало хора и се е разминало без пострадали.

Заради силния вятър в страната: Паднали клони и огради в София

Екипите в Пловдив работят по няколко сигнала за паднали дървета. От общината призоваха гражданите да избягват да излизат навън, както и да не паркират автомобилите си под дървета.

Над 10 сигнала за паднали дървета са получени в Пазарджик. Служителите на противопожарната служба са спасили мъж, който с автомобила си е паднал в дере край пътя между селата Фотиново и Нова махала. Мъжът е шофирал сам и няма сериозни наранявания, информира БНР.

Силният вятър е прекършил улична лампа на надлеза върху жп-линията в пазарджишкото село Звъничево. Няма пострадали хора и автомобили, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов.