Журналистите във Враца подкрепят битата фоторепортерка Любомира Филипова
Журналистите във Враца подкрепят битата фоторепортерка Любомира Филипова / netinfo

Журналисти от Враца, работещи в местни и централни медии, застанаха в подкрепа на колежката си Любомира Филипова - фоторепортер във вестник "Шанс експрес" и на БТА за областта. Поводът е случилото се на 1 ноември вечерта, когато Любомира Филипова беше нападната и бита от хирурга-онколог д-р Георги Езекиев в местно заведение. Това стана пред очите на кореспондента на в. "Стандарт" Райна Тошева и още десетина

посетители. Нападението не е било предизвикано с действие или изказване от страна на Филипова. Освен журналистката от "Стандарт", всички свидетели отрекоха да са видели и чули нещо.

Самият д-р Езекиев твърдеше първоначално, че имало само разправия заради предишни трудово-правни отношения с Филипова, когато той бил съиздател на местния вестник. После неговата версия беше, че бил предизвикан от нея на политическа основа. Накрая заяви, че инцидент не е имало.

На среща във Враца с Генералния директор на БТА Максим Минчев журналистите от града и областта му връчиха декларация, в която категорично осъждат саморазправата с журналист. Според тях, това е посегателство върху свободата на словото и срещу свободата на изразяване на идеи и мнения.

В декларацията се настоява компетентните органи да разследват бързо и безпристрастно случилото се и се изразява вяра в независимата и справедлива съдебна система у нас.

Генералният директор на БТА Максим Минчев заяви, че агенцията с целия си авторитет застава в подкрепа на Любомира Филипова. Той каза, че ще бъде изчакано решението на компетентните органи, но по случая ще бъдат сезирани професионалните журналистически и правозащитни организации в областта на свободата на словото в страната и чужбина.

"Случилото се с Любомира има мощен морален подтекст", заяви Минчев. Той добави, че въпросът е свързан със самоуважението и солидарността на журналистическата гилдия.