/ БТА
На европейско равнище България отстоява позицията, че при постигането на европейските климатични цели трябва да се отчитат спецификите на всяка една отделна държава, сигурността на енергийната й система, както и възможността за достатъчна гъвкавост при вземане на решения. Това каза министърът на енергетиката в служебното правителство Андрей Живков на конференцията "Трансформацията от Зелената сделка на ЕС: Възможности и предизвикателства", организирана от Американската търговска камара в България. Форумът е хибриден - с участие на живо, както и с виртуални включвания.

Янев: ТЕЦ „Марица изток 2“ няма да спира, но ще работи на минимална мощност

За нас основен национален приоритет остава осигуряването на плавен и справедлив преход, без сътресения за гражданите и индустрията, посочи министър Живков.

Той добави, че разглеждаме ядрената енергетика като доказан беземисионен източник, а природният газ като преходна технология, които да бъдат адекватно отчитани при разработване на предстоящите инициативи. Постигането на целите ще изисква значителни публични частни инвестиции, при активен принос на всички сектори на икономическия живот, каза Андрей Живков, отбелязвайки, че за изпълнение на целите на Зелената сделка ЕК представи план за устойчиви инвестиции в Европа, част от които е механизмът за справедлив преход за подпомагане на най-засегнатите региони.
БТА