Жители на Цалапица се срещнаха с ръководството на Областната дирекция на МВР в Пловдив, за да обсъдят мерки за сигурността в селото. От 5 юли полицейското присъствие в населеното място е 24-часово, като през деня са служители на жандармерията в Пловдив, а през нощта - на "Специализирани полицейски сили", съобщи директорът на Областната дирекция на МВР Радослав Начев. 

Срещата се проведе по инициатива на полицията, след като повече от 10 дни близки, приятели и познати на убития на 20 юли Димитър Малинов от Цалапица протестират с искане за справедливост. 

Близнаците от Цалапица остават в ареста, страхуват се от лична саморазправа в селото

Начев припомни, че с няколко заповеди на министъра на вътрешните работи се извършват различни проверки в Районното управление в Стамболийски, чийто началник е отстранен от длъжност. Тече комплексна проверка за период от две години назад, която ще даде отговор на всички въпроси - имало ли е сигнали, как те са били отработвани, адекватно, бързо и навременно ли е работено, били ли са прикривани, посочи Начев. По негово разпореждане полицаи от управлението в Стамболийски не присъстват в Цалапица. 

БТА

Хората основно са искали информация за това как върви разследването на убийството. Такава не можем да предоставим без разрешение на наблюдаващия по делото прокурор, обясни Начев и допълни, че работят с партньорските служби в Европа. 

Жителите на селото са споделили за проблеми в миналото, като липса на полицейско присъствие и съмнение за извършване на противообществени прояви от част от подрастващите.

На срещата е настоявано за поставянето на още охранителни камери, както и осъществяване на контрол по Закона за движение на пътищата.

За първите шест месеца на тази година в село Цалапица има регистрирани 17 престъпления, сред които кражби, измами, резитба на дървета, хулигански прояви, управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества и алкохол, съобщиха от полицията. 
Ирина Шопова, БТА