Жители на Брезник с протест срещу златодобив в общината им
Жители на Брезник с протест срещу златодобив в общината им / снимка: sxc.hu

Около 50 жители на Брезник и селата се събраха на протест пред сградата на РИОСВ-Перник. Недоволството е срещу инвестиционното предложение за добив и преработка на подземни златосъдържащи руди. Протестиращите докараха пред сградата на инспекцията катафалка с ковчег.

С плакати „Не ме изпращай в гроба”, „Искаме информация, а не манипулация”, „Не на поредната концесия в ущърб на държавата” и други надписи, брезничани белязаха свикания днес в РИОСВ-Перник експертен съвет за решение дали да се реализира в Брезник инвестиционното предложение за златната мина и въздействието й върху околната среда. Според протестиращите, загубата за околната среда, за живота и здравето на населението ще са в пъти по-големи от приходите, който най-вече ще облагодетелстват компанията инвеститор „Асарел Медет”.

Според експерти, подкрепящи недоволството, в доклада по ОВОС има умишлени пропуски, които прикриват очакваните при разработването на рудника замърсявания и рисковете за човешкото здраве.

В общината ни няма специалисти по минно дело, които да се възползват от обещаваните заплати, казаха от инициативния комитет „За чисто Граово”. Инвеститорите обещават подпомагане на община Брезник с 1,5 млн. лева годишно, които пари обаче ще отидат за възстановяване на пътната инфраструктура, разрушена от тях, допълниха недоволните. Най-голямата щета от златодобивната дейност е отравянето на водата, което няма да позволим, заканиха се брезничани.

С протестиращите се срещна директорът на РИОСВ-Перник Пламен Ангелов, който даде уверение, че ще се съобрази с настояванията на гражданите и еколозите.

По същото време на протеста в Перник, жители на община Брезник, подкрепящи инвестиционното намерение, се събраха на контрапротест пред сградата на брезнишкото читалище. Около 40 души по-късно изразиха подкрепата си за това в Брезник да се реализира златодобив и пред сградата на РИОСВ-Перник. В контрапротеста сме предимно безработни, които разчитат рудника да ни осигури работа и развитие за града, казаха от групата.