Жените с 24,5% по-малки заплати от мъжете
Жените с 24,5% по-малки заплати от мъжете / netinfo
Работещите жени у нас получават 24,5% по-ниско заплащане от мъжете за миналата година, подчерта Христина Христова, евродепутат и народен представител от НДСВ в предаването „Денят” на Дарик радио.

Тя обясни, че в България има професии, които са напълно феминизирани за разлика от старите страни членки на ЕС. Това са медицинските сестри, детските учителки, педагогическите професии. Според Христина Христова тази ситуация може да се промени като професията да стане привлекателна за всички и да се подобри заплащането.

Равноправието между жените и мъжете няма да се постигне с декларация от Народното събрание, обясни в предаването „Денят” Надежда Михайлова, депутат от СДС.

Държавната политика трябва да накара и мотивира частния сектор да осигури равно заплащане и равни права на жените и мъжете. Това зависи и от формирането на определен тип култура в едно общество, каза още Надежда Михайлова.

Проблемът с това да бъдат образовани хората е много важен за това да има равнопоставеност на половете, каза също в предаването „Денят” Ива Станкова от БСП. Според нея, ако се даде възможност на жената да управлява, тя би управлявала по-добре от мъжа. Българинът върви напред и българската жена има голям потенциал, подчерта още Ива Станкова. .