Жега и високи температури в редица градове у нас
Жега и високи температури в редица градове у нас / ThinkStock/Getty Images

Жегата през днешния ден доведе и до високи температури в редица градове.

През деня най-топло е било в Русе - 38 градуса. Това съобщиха за Агенция „Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Статистиката сочи, че най-горещо на този ден в Русе е било през 2007 г. - 35 градуса. Обикновено най-високите денонощни температури в дунавския град се измерват между 17 и 18 часа и днес се очаква покачване до 39 градуса. Вчера след 17:00 ч. беше измерена рекордна температура от 38,7 градуса. Висока е била и температурата - 23, 4 градуса и на дунавската вода.

В жегите пийте леко подсолена вода или кисело мляко

В Северна България температурите са били между 34-38 градуса.

Монтана - 34 градуса, Видин - 35 градуса, Ловеч - 36 градуса и Свищов - 36 градуса.

Десетки жители на Ловешка област са потърсили днес Спешна помощ заради високите температури, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в Ловеч. По-голямата част от сигналите, на които са реагирали екипите, били свързани с колабирали от жегата хора.

В Кнежа са измерени на сянка 34.6 градуса по Целзий, докато там досега абсолютната максимална температура за този ден е била 33.7 през 2013 година.

В София температурата е била 34 градуса.

Отново оранжев код за жеги и в неделя

От НИМХ съобщават, че не е имало температурни рекорди в отделните градове, но температурите са се доближавали до екстремовите за месеца, но те не са достигнати.

Утре температурите в Централна Северна и Северозападна България се очаква да бъдат с 2-3 градуса по-ниски.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg