Все още няма решение от браншовите организации в земеделието дали утре ще се проведе национален протест. Предстоят срещи по асоциации, за да се обсъди договореното на вчерашната среща при премиера. Това заяви съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

"Това, което вчера се случи не е договорено, то е предложение, тепърва днес има управителни съвети, събрания по места, комуникация с членовете доколко всичко това, което ни е предложено, удовлетворява земеделските производители. Преговорният процес не е завършил и протестната готовност е висока", коментира Симеон Караколев.

Според него правителството е покрило на 90% финансовите им искания. Вчера управляващите обещаха 150 млн. лева да бъдат отделени за животновъдите, млекопреработвателите и производителите на плодове и зеленчуци.

Държавата ще подпомогне само стопанствата, които са били на загуба миналата година

"В рамките на днес или най-късно в утрешния ден всички организации в цялата страна ще имаме ясна представа продължаваме ли с преговорните действия или спираме преговорите и излизаме на протест", допълни Симеон Караколев.

В неделя премиерът Николай Денков заяви след среща с представители на браншови организации на земеделски производители, че държавата ще подпомогне финансово само зърнопроизводителите, които могат да докажат, че стопанствата им са били на загуба за 2023 г. Той отложи визитата си до САЩ и няма да пътува с правителствената делегация, тъй като, по думите му, ще довърши преговорите с аграрния сектор.
БНТ