Зеленогорски: Предлагаме създаването на Общинска полиция
Зеленогорски: Предлагаме създаването на Общинска полиция / снимка: Dariknews.bg

"Движение България на гражданите" предлага създаването на Общинска полиция и промени в Закона за МВР, които да гарантират повече униформени служители на терен и правомощия на местната власт в опазването на обществения ред през Общинска полиция".

Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок и председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправлене в Народното събрание Найден Зеленогорски в Плевен днес.

Според Зеленогорски създаването на Общинска полиция в населените места и увеличаването на правомощията на общинските инспекторати ще спомогне до голяма степен за затягане на контрола и противодействието на престъпността, като отбеляза, че предложението му включва промени в закона, позволяващи на общинските полицаи да получават задачите си от кмета и ОбС и да изпълняват не разследващи, а функции по опазване на реда и превенция на битовата престъпност.

Предложенията на ДБГ предвиждат даването на допълнителни правомощия и на местните власти, които да решават за бройката и състава на общинските полицейски части, както и повече правомощия на общинските инспекторати.  Зеленогорски даде като пример как в момента кметът на населено място има право да задържа нарушител на обществения ред, докато инспекторът няма такива права.

Той обърна внимание и на одобрените на първо четене в Народното събрание поправки в Закона за гражданската регистрация, насочени срещу изборния туризъм. Според него те също ще играят важна роля в превенцията на престъпления и конфликти, породени от презаселване чрез нарушаващи закона адресни регистрации.

Според Зеленогорски именно изборният туризъм и серията нарушения на закона и криминални прояви от последните седмици в Гърмен и столичния квартал Орландовци, на които според него целенасочено се опитва да се придава етнически елемент, са показателни, че е време за реорганизация на функциите на МВР и включване на местната власт в отговорността по опазване на реда.

На пресконференцията в Плевен беше представен и кандидатът за кмет на града Георг Спартански, който е подкрепен от петте партии от РБ, като шестата ще вземе решени на насрочения за по-късно този месец свой национален форум.