Здравното министерство и „Ново Нордиск не се разбраха за инсулина
Здравното министерство и „Ново Нордиск не се разбраха за инсулина / Sofia Photo Agency
Здравното министерство и „Ново Нордиск" не се разбраха за инсулина
19782
Здравното министерство и „Ново Нордиск" не се разбраха за инсулина
  • Здравното министерство и „Ново Нордиск" не се разбраха за инсулина

Министерството на здравеопазването и фирмата „Ново Нордиск" не се договориха за продажбата на „човешки" инсулин след 1 юни. По думите на Крум Касабов от фармацевтичната компания всички техни „аналогови" инсулини ще се поемат от касата, но следващата седмица ще стане ясно дали диабетиците на „човешки" инсулин ще трябва да го сменят.

Същевременно стана ясно, че има опасност около 4000 пациенти с епилепсия да останат без животоподдържащия препарат Keppra, защото засега медикаментът липсва в лекарствения списък. Това съобщи за Дарик председателят на Фондацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева.

Цял ден майки на деца с диабет чакаха пред Министерство на здравеопазването резултата от преговорите, за да разберат дали децата им ще трябва да сменят инсулина. Преди старта на преговорите директорът на Дирекция "Лекарствена политика" във ведомството д-р Нина Ръсина им обеща проблемът с инсулина да се реши, обясниха майките: „Не може смяната да бъде извършена по този начин. Аз съм майка на дете с диабет и няма да сменя инсулина на детето си и ако се наложи ще си го купувам".

След като чакаха близо 6 часа майките не разбраха дали ще трябва да сменят инсулина на децата си, защото резултат от преговорите нямаше.

Същевременно в предаването „ Кой говори" на Дарик председателят на Фондацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева алармира, че се готвят за протести, защото има опасност 4000 пациенти с епилепсия да останат без животоспасяващо лекарство. Причината е, че заради недоразумения при регистрирането на цената е забавено включването на медикамента в списъка от лекарства, които здравната каса заплаща: „Очакваме в понеделник да получим окончателния резултат с връчването на решението и зависи от това какво пише на решението и дали той ще може да бъде включен от 1 юли, защото до този момент ни се струва, че няма законодателно основание да го направят, поне така твърдят юристите. А може и да се намери такава вратичка, защото в България цялото законодателство е изтъкано от вратички, но никога в полза на хората".