Затворници с 62 000 лева обезщетения заради мизерни килии
Затворници с 62 000 лева обезщетения заради мизерни килии / Sofia Photo Agency, архив

На почти 62 000 лева обезщетения са осъдили държавата затворници. Причината за исковете им била лоши условия в местата за лишаване на свобода. Това става ясно от справка на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Цифрите показват, че за последните няколко години исковете срещу държавата скачат главоломно.

Така през 2015 г. са били изплатени обезщетения за общо 61 950 лева при положение, че предната - 2014 г., сумата е била едва 3038 лева. Огромната разлика се дължи на факта, че за въпросните две години почти двойно са скочили и делата, спечелени от пандизчии, посочва "Монитор".

През 2014 г. 24-ма затворници са осъдили държавата за лоши битови условия в затворите, а през 2015-а 44-ма лишени от свобода са спечелили осъдителна присъда по исковете си. Общият брой на производствата се движи в едни и същи граници - през 2014 г. те са били 256, в това число 163 висящи, а 77 са приключили - 53 от тях в полза на дирекцията, 24 спечелени от затворници и 16 прекратени. През 2015 г. общият брой на производствата е бил 227, в това число 150 висящи и 64 решени. 20 от тях в полза на дирекцията, са 44 спечелени от затворници и 13 прекратени.

От началото на 2016 г. до настоящия момент са образувани 70 дела за лоши битови условия в затворите, съобщават още от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Около 10 000 души в момента излежават присъда в затворите в страната.

В началото на м.г. България получи 18 месеца, за да подобри лошите условия в затворите си. Това бе постановено от Европейският съд за правата на човека по жалбите на петима затворници. Според съдиите в Страсбург лошите условия в затворите ни били системен проблем, който може да доведе до голям брой оплаквания в бъдеще, припомня изданието.

Според европейските магистрати проблемът произтича от множество фактори, като един от тях е, че местата за лишаване от свобода са малко, а сградите са морално остарели. Без значение какви са финансовите възможности на страната ни тя е задължена така да организира системата за изтърпяване на наказанията, че това да не води до нечовешки и унизителни условия на задържане.

Европейският съд за правата на човека дори каза, че ако България не вземе мерки, тя трябва да се откаже от строгата наказателна политика и да приеме система за налагане на алтернативни наказания.