Затвориха супермаркет заради 1200 кг развалена храна
Затвориха супермаркет заради 1200 кг развалена храна / Sofia Photo Agency, архив

Служители от Агенцията по храните са затворили обект на голяма верига за хранителни стоки, в чиито складове са открити 1,2 тона храни с изтекъл срок на годност. Магазинът се намира в столичния квартал "Разсадника", съобщи bTV. Той е собственост на търговската верига "Европа".

Храната е била предназначена за унищожаване, но по неясни причини е била съхранявана в склада.

В същото време от щандовете на обекта са изтеглени големи количества развалена храна.

За последния месец и половина това е третият случай, в който са установени негодни храни да се продават по щандовете на обекта.

"Става въпрос месни продукти от охладена витрина, както и продукти от топлата витрина, за директна консумация приготвени", разясни д-р Силвия Каменова. Управителите на магазина обявили, че става въпрос за небрежност и отхвърлят подозренията, че негодната стока се преетикетира и се връща на щандовете.

"За съжаление това е грешка на нашия управител, вследствие на неадекватни заявки, той ще бъде санкциониран. Искаме нашите клиенти да са доволни", коментира Десислава Божилова от ръководството на веригата.

Санкцията за обекта е 10 хиляди лева, а при следващо нарушение лицензът ще бъде отнет.
В края на миналата година от Агенцията по храните отчетоха ръст в продажбите на негодни храни и предложиха промени в Наказателния кодекс - затвор за тези търговци, които продават хранителни продукти с изтекъл срок на годност и излагат на риск здравето на хората. В крайна сметка обаче поправката не издържа, защото беше много оспорвана.