Крум Зарков
Крум Зарков / БГНЕС
"Аз съм член на БСП и соцалист, такъв бях преди да бъда служебен министър, такъв ще бъда и след това". Това отговори на журналистически въпрос по време на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

"Мисля, че не е мястото тук за отговор на този въпрос, който с радост ще ви дам, когато изпълним тези приоритети и мисията ни тук приключи", каза Зарков по темата дали очаква да бъде изключен от редиците на БСП.

На брифинга той представи приоритетите на правосъдното минисерство и екипа нси. 

"Приоритетите ни са реалистични и необходими и трябва да бъдат изпълнени сега, защото имат важни практически последици. Приоритетите, които сме си фиксирали, извън текущата дейност, са 5 на брой".

На първо място, като приоритет Зарков посочи законите по Националния план за възстановяване и устойчивост

Вторият приоритет за Зарков и служебното министерство е ефективната реализация на закона за съдебната власт, с който на европейските делегирани прокурори, се предоставя администрация. 

"Следващите седмици е крайно наложително да се направи решителна крачка за реализиране на проекта за строеж на нов затвор", посочи Зарков като следващ приоритет на министерството. 

"Създаване на съвет за криминологически изследвания към министерство на правосъдието. България е единствената страна в ЕС, в която такъв съвет не функционира, макар че страната ни има с какво да се гордее по отношение на науката криминалогия", каза Зарков. 

Темата Шенген бе посочена като пети приоритет за Зарков и екипа му. 

"През последните години в обществото ни затихна тази тема, а това е въпрос с огромно практическо значение за всеки български гражданин и бизнеса", заяви служебният правосъден министър.

Заместник-министри на правосъдието ще бъдат: Мария Павлова, Юлия Ковачева, Емил Дечев