Министърът на вътрешните работи Валентин Радев
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев / БГНЕС, архив
Заповедите от БАБХ са законни, евтаназирането на животни в Ямболско продължава
98260
Заповедите от БАБХ са законни, евтаназирането на животни в Ямболско продължава
  • Заповедите от БАБХ са законни, евтаназирането на животни в Ямболско продължава
От стадото на баба Дора ще започне евтанизацията на животни в Ямболска област четвъртък. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев. По думите му контролът в трите села, в които има регистрирани огнища на чума се затяга допълнително, засилват се и проверките по входовете и изходите на населените места. Радев обясни и че всички заповеди за евтаназия, издадени от БАБХ, са законни и имат нужната документация, така че от утре умъртвяването продължава.
 
Вътрешният министър Валентин Радев обясни, че действията за евтаназия на животни в Ямболска област трябва да бъдат много бързи. Той каза още, че вече са загубени повече от 24 часа заради съмненията, че действията не са законни. „Доказахме с документи и на опозицията включително, че действията ни са законни и досега. Заповедите, които са издадени от 19 юни насам и на БАБХ, и на министъра на земеделието са законни. Хората да не се притесняват, това е само в наш общ интерес”, каза министърът.
 
1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните на евтанизирани животни

Радев обясни, че от утре контролът в трите села, в които има регистрирани огнища на чума по козите и овцете, се затяга допълнително. Засилени ще бъдат и  проверките по входовете и изходите на населените места. В четвъртък, 19 юли ще продължи и евтаназията на животни в Ямболска област.
 
„Утре започваме да действаме по плана на Агенцията за безопасност на храните, каквото каже. Започваме със стадото на баба Дора, тя знае, предупредени са и така наред. Където се появи нещо, веднага отиваме, унищожаваме, дезинфекцираме”, каза министърът.
 
Заместник министъра на земеделието Атанас Добрев пък обясни, че във връзка с африканската чума по свинете също са взети спешни мерки.
 
Държавната граница в участъка от Силистра до Дуранкулак е изчистена и се набиват колове и по нея ще се опъва съоръжение тип бодлива тел, за да не се допусне влизането на диви свине на територията на България, тъй като потенциално се очаква и те да бъдат разпространители на африканската чума, каза той.
 
Увеличават помощта „де минимис“ за стопаните в общините с ограничение заради чумата

Шефът на  Българската агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев обясни,че от направените до момента изследвания има и много отрицателни. Той допълни, че се очаква да излязат и още резултати, като не може да бъде категоричен дали няма нови заразени животни.
 
Не можем да отстъпим пред никакви „Ние обичаме животните”. Да, ние ги обичаме повече. Ние ги обичаме и искаме да ги спасим”, каза Илиев.
 
Вътрешният министър също подчерта, че МВР обича животните, но призова хората да бъдат съпричастни към работата на полицията.
 
Радев призова всички граждани да не пречат на провеждането на акцията, защото по думите му от утре ,,полицията ще бъде строга''.