Ветеринарните инспектори от регионалните структури на Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК) към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) започват масови проверки на предлагането на риба и рибни продукти в периода около Никулден. Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов разпореди извършването на проверки в цялата страна за продажбата на риба и рибни продукти на открито и в супермаркетите, магазините и борсите, търгуващи с такива продукти. Инспекторите проверяват документите за регистрация, за произход на храните, етикетирането, годността, спазването на ветеринарно-санитарните и хигиенни изисквания и разрешителните за временен обект за продажба на риба на открито.
Инспекторите от ДВСК припомнят, че рибата, която се продава във временните обекти на открито, трябва да се съхранява в касетки с лед, като разтопеният лед не трябва да остава в контакт с продуктите. Не повече от два дни може да се съхранява рибата при температура от 1 до 5 градуса. Необходимо е преди това рибата да бъде поставена в хладилно съоръжение и да бъде охладена в лед.
Най-честите нарушения около празника обикновено са свързани с пропуски в документите за произход на продуктите, липса на разрешителни за временен обект за продажба на риба на открито и неспазване на изискванията за съхранение на рибата и рибните продукти. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност за продажба на риба без необходимите разрешителни за постоянен или временен обект и за неспазване на температурния режим на съхранение санкцията е на стойност 150 лв. Липсата на документи за произход се санкционира с глоба между 100 и 3000 лв. в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице и дали изискванията са нарушавани системно. За продажба на продукти от животински произход с изтекъл срок на годност санкцията може да достигне и до 5000 лв.