Започва видеонаблюдението на шофьорските изпити
Започва видеонаблюдението на шофьорските изпити / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От днес започва видеонаблюдението на шофьорските изпити. От Министерството на транспорта съобщиха, че вече има 50 зали в цялата страна, оборудвани с камери, които ще следят теоретичните изпити. Очаква се следващата седмица още около 20 зали да получат разрешения.

Практическото препитване, т.нар кормуване, ще бъде заснемано с камери, носени и монтирани в автомобила от изпитващия служител от Агенция "Автомобилна администрация". Целта на новите изисквания е до ликвидират корупционните практики на купуване на шофьорски книжки.

Законодателните действия срещу черния пазар на шофьорските книжки са регламентирани с промени в Наредби 37 и 38 на транспортното министерство. Измененията бяха приети преди няколко месеца, но влизането им в сила се забави, заради обжалвания на процедурата за избор на изпълнител на техниката.

След като Комисията за защита на конкуренцията и Върховният административен съд се произнесоха в полза на Агенция "Автомобилна администрация", отпаднаха и последните пречки промените да влязат в сила, коментираха от министерството.

С промените теоретичните изпити - листовки, стават анонимни, а на изпита ще присъстват само квестори. Отпада изискването председателите на изпитни комисии за кормуването да са с преподавателска правоспособност и петгодишен опит в областта.

Най-съществената промяна е въвеждането на видеонаблюдение както по време на листовките, така и по време на самото кормуване.

Автомобилната администрация е оборудвала с видеокамери свои изпитни зали във всички областни градове, в които от днес ще се провеждат изпитите по теория за шофьорите.

От агенцията уточниха, че всеки, който иска да провежда теоретични изпити, трябва да оборудва залата си според изискванията на транспортното министерство.

Таксата за явяване на шофьорски изпит остава непроменена. От министерството подчертаха, че не се предполага и никакво вдигане на таксата за шофьорските курсове.