/ iStock/Getty Images
От днес „Топлофикация София” ЕАД започва поетапно изключване на отоплението в столицата, съобщават от дружеството.

Всички фирми за дялово разпределение са уведомени, а процесът на спиране на парното се очаква да приключи до 28 април.

Потребителите ще бъдат допълнително информирани от обслужващия ги топлинен счетоводител за графиците на отчетите. В тази връзка „Топлофикация София” ЕАД призовава клиентите си в рамките на отчетния период да осигурят достъп до всички жилища, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени, посочват от дружеството. Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще дадат възможност на топлинните счетоводители да изготвят коректно и в срок изравнителните сметки, без да се налага да бъдат многократно преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища.

Всички клиенти имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището на тези дати, потребителите могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят допълнителна дата за индивидуален отчет, която се заплаща според ценоразписа на съответната фирма за дялово разпределение, информират от дружеството. 

До момента два пъти вече беше отлагано спирането на парното в София заради неочаквано застудяване и ниски температури. Затова от „Топлофикация София” следяха внимателно прогнозите и ежедневните данни на НИМХ. 

Иначе по закон спирането трябва да се случи до 30 април или ако средната денонощна температура в три последователни дни е над 12 градуса.