Заместник-министри от кабинета Борисов остават и в служебното правителство?
Заместник-министри от кабинета Борисов остават и в служебното правителство? / БГНЕС

До момента няма заповед за освобождаването на всички досегашни заместник-министри, нито от бившия премиер Бойко Борисов, нито от служебния министър-председател проф. Огнян Герджиков.

Кабинетът "Борисов" предаде щафетата на служебните министри (СНИМКИ)

С част от заместник-министрите от кабинета "Борисов" са водени разговори да останат и в мандата на служебното правителство, но крайното решение е на премиера, уточни източник от "Дондуков" 1. По закон заместник-министрите се назначават и освобождават със заповед на министър-председателя.

Какви ще са приоритетите на служебния кабинет?

Със сигурност заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов е подал оставка. Той е председател на Народна партия "Свобода и достойнство", която е част от Реформаторския блок. Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, който преди да влезе в изпълнителната власт беше депутат от ГЕРБ, също е депозирал оставка. Желание да напусне поста е изразил и заместник-министър Георги Костов, който в земеделското министерство отговаряше за управлението на горите.

Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Борисов (ВИДЕО)

Желание да напуснат досегашните си постове са изразили и заместниците на енергийния министър Теменужка Петкова - Николай Николов и Жечо Станков. С позицията заместник-министър е поискала да се раздели и заместник социалният министър Деница Сачева.

Борисов към служебния кабинет: Разровете всяко министерство

Досегашните заместници в министерство на здравеопазването Бойко Пенков, Ваньо Шарков и Адем Персенски също няма да са част от служебното правителство.

Източник: БГНЕС