Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Борисов (ВИДЕО)
92274
Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Борисов (ВИДЕО)
  • Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Борисов (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Бойко Борисов.

„Служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи, ако не извърши задълбочен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло”, каза президентът Румен Радев при представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Сред приоритетните задачи пред служебното правителство Огнян Герджиков изтъкна подготовката за честни и прозрачни избори.

Вижте състава на служебното правителство (СНИМКИ)

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, то ще работи в сложна вътрешно-политическа и международна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема, изтъкна Радев.

"В тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност, изпълнение на важните задачи за обществото и държавата. Служебното правителство има ясно очертани приоритети - осигуряване на нормалното функциониране на държавата, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на ЕС", поясни президентът.

Какви ще са приоритетите на служебния кабинет?

От изключителна важност е гарантирането на финансовата социалната, икономическата стабилност на страната, реда и сигурността на гражданите. Това значи спокойно и ефективно работеща държавна администрация. Вярвам, че високият професионализъм на служебните министри е гарант за изпълнението на тази важна задача. Основна мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Те трябва да позволят на избирателите да заявят ясно своята воля", заяви Румен Радев.

Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Борисов (ВИДЕО)
netinfo

"Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации. Председателството на съвета на ЕС е друга важна задача на правителството. Това председателство е не само предизвикателство, но и огромен шанс за страната ни не само да демонстрира лидерство, но и да отстоява нашите приоритети. За изпълнението на тази задача е необходимо да се подобри координацията между институциите на всички нива. Затова в служебното правителство има предвиден пост зам.-министър председател по подготовка на председателството на Съвета на ЕС", добави държавният глава.

"Но нека е ясно - служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи ако не извърши задълбочен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам при случай на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност към случаите на корупция, за почтеност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията, ще следя за спазването на върховенството на закона", отбеляза Румен Радев.

Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Борисов (ВИДЕО)
netinfo

"Призовавам служебното правителство да запази надпартийност и институционален суверенитет в развихрилата се предизборна борба. В тази напрегната политическа обстановка и остро политическо противопоставяне изборът ми за служебен министър-председател се спря на проф. Огнян Герджиков - юрист с безспорен авторитет, човек на диалога", добави още президентът.

Със свой указ президентът назначи от днес служебно правителство на България с премиер Огнян Герджиков.

Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Борисов (ВИДЕО)
netinfo

Проф. Герджиков: Служебно правителство значи служене на народа и родината

Министрите са 19, служебните вицепремиери са четирима - Илко Семерджиев - по социални политики; Стефан Янев - по вътрешен ред и сигурност; Малина Крумова - по европейските фондове; Деница Златева - по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018.

Какво да очакваме от новите служебни министри? (ВИДЕО)

Илко Семерджиев е и служебен министър на здравеопазването, а Стефан Янев - служебен министър на отбраната.

Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Борисов (ВИДЕО)
netinfo

Служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов; служебен министър на финансите е Кирил Ананиев; служебен министър на труда и социалната политика е Гълъб Донев. Спас Попниколов е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството; Николай Денков - служебен министър на образованието и науката; Ради Найденов - служебен министър на външните работи.

Служебен министър на правосъдието е Мария Павлова; служебен министър на културата - Рашко Младенов; служебен министър на околната среда и водите - Ирина Костова; служебен министър на земеделието и храните - Христо Бозуков.

Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Теодор Седларски - служебен министър на икономиката; Николай Павлов - служебен министър на енергетиката; Стела Балтова - служебен министър на туризма; Даниела Дашева - служебен министър на младежта и спорта.

Президентът Румен Радев поиска ревизия на управлението на Борисов (ВИДЕО)
netinfo