Зам.-председателят на ДАНС хвърли оставка заради писмото на „достойните прокурори”
Зам.-председателят на ДАНС хвърли оставка заради писмото на „достойните прокурори” / снимка: БГНЕС, архив
Зам.-председателят на ДАНС хвърли оставка заради писмото на „достойните прокурори”
64211
Зам.-председателят на ДАНС хвърли оставка заради писмото на „достойните прокурори”
  • Зам.-председателят на ДАНС хвърли оставка заради писмото на „достойните прокурори”

Заместник-председателят на ДАНС Димитър Йорданов подаде оставка след като се е съгласил да поеме „цялата морална отговорност” заради изтичането на информация по разследването на скандала с намерените незаконни бюлетини в Костинброд.

Ден преди прокуратурата да хвърли повече светлина върху случая, до пощите на няколко медии беше изпратено анонимно писмо, подписано от „група достойни прокурори”. В него се опровергава категорично истинността на сигнала на базата на официални документи. Случаят предизвика остри реакции относно работата на службите и още тогава от държавното обвинение намекнаха, че теча на информация идва от агенцията за национална сигурност.

В анонимното писмо, изпратено до медиите миналата седмица, освен официални документи като самия сигнал на Мая Манолова до прокуратурата, както и ключови свидетелски показания, беше приложено и обръщение на „група достойни прокурори”. В него анонимните обвинители коментират скандала с бюлетините в Костинброд, посочвайки, че главният прокурор Сотир Цацаров, депутатът от ДПС Делян Пеевски и БСП замерят с предизборните компромати партията на Бойко Борисов.

Самият Цацаров е окачествен като „вещица”. Ден след това на официална пресконференция главният обвинител заяви, че прокуратурата ще разследва теча на информация, като два дни по-късно на разговор в кабинета на Цацаров бяха поканени шефът на ДАНС и главният секретар на МВР. В крайна сметка вината не пое нито един от двамата.

„Моралната отговорност”, както се изрази премиерът Марин Райков, отреди с поста си да се раздели зам.-шефът на ДАНС Димитър Йорданов, който е отговарял за проверката в печатницата.

На въпроса той ли носи отговорност или е просто изкупителна жертва премиерът заяви: „Нито журналистите, нито министър-председателят могат да постановяват вина. Не ми принадлежи да преценявам кой има вина и кой няма. Аз не съм съдебна инстанция, вие също, независимо, че често се поддавате на съблазънта да го правите”.

„Продължава проверката в ДАНС, която съм наредим. Тя обаче може да продължи доста време. Поради тази причина аз преценявам, че е важно да се поеме морална отговорност. Тази морална отговорност беше достойно поета от Димитър Йорданов”, уточни още премиерът.

Райков подчерта, че това е окончателната развръзка на казуса с теча на информация за разследването в костинбродската печатница.

Димитър Йорданов беше назначен на поста зам.-председател на ДАНС през 2009 г., като преди това е работил във военното контраразузнаване. През януари тази година Йорданов преназначен на поста от правителството на ГЕРБ.