Даниела Машева
Даниела Машева / пресцентър, прокуратурата
Заместник-главният прокурор Даниела Машева откри международна конференция "Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския регион. Постижения и
предизвикателства пред правоприлагащите органи", съобщиха от прокуратурата.

Форумът се провежда в София и в него се включват прокуратурите на седем държави - Северна Македония, Турция, Румъния, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения и  Сърбия, както и представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Европол, се посочва в съобщението.

Зам.-главният прокурор Машева е отбелязала в приветствието си към участниците, че приоритет на българската прокуратура е "повишаването на знанията и осведомеността на колегите относно работата на съседните държави и правомощията и инструментариума на европейските агенции - Евроджъст, Европол и Европейската централна банка", с оглед ефективното противодействие на престъпленията, свързани с фалшифициране на еврото.

Сред целите на проекта е създаване на прокурорска мрежа между страните от Югоизточна Европа и Балканския регион за взаимодействие и сътрудничество при разследването на престъпления, свързани с фалшифициране на евробанкноти и монети и свързаните с това измами, съвместно с полицейски и митнически служби.