„Фокусирането върху прокуратурата е продиктувано от изнесената информация за обвързаности на определени лица и политически представители с обвиняеми такива. Това са хора с голям финансов ресурс и големи икономически интереси.

Главният прокурор: Няма да подам оставка (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това представлява атака и нападение срещу дейността на институцията. Имам предвид случая с Васил Божков. Той оказва натиск чрез манипулацията на големи обществени групи, а вероятно и политици”. Това заяви в студиото на NOVA зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Тя добави, че голяма част от прокурорите в страната имат опасения. „Наблюдават се притеснения от страна на голяма част от прокурорите и следователите в страната. За това имаше реакция-призив към институциите да се спазва диалогът и да не се отправят неоснователни нападки към прокуратурата. Всичко това при положение, че тя съвсем законосъобразно осъществява конституционно установените си функции”.

Машева допълни, че процесуалното действие на прокуратурата в президентството е с предварително разрешение от страна на компетентния съд. „Прокуратурата по никакъв начин не цели да атакува президентската институция.

Гешев: Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт

Тя осъществява действия по разследване и събиране на доказателства по определено наказателно производство. Към наказателна отговорност са привлечени съответни служители, които работят в администрацията на президентството. Идея за показност не е имало”, каза Машева.

Зам.-главният прокурор поясни, че лицата присъствали на тези действия са 9 или 10, като те са били абсолютно необходимите за разследването. Тя добави, че прокуратурата не е давала сигнал към медиите.

Секретарката на Божков излиза на свобода срещу 30 000 лева

Машева коментира и исканията за оставка на главният прокурор Иван Гешев. „Не е нужно главният прокурор да подава оставка, защото към настоящия момент той изпълнява задълженията си по закон. Няма никакво основание за подаването й. Тя е личен акт”, добави Машева.

Искането на оставката и предложенията за предсрочно прекратяване на мандата му били само и единствено в компетенцията на Висшия съдебен съвет. „Прави се опит нашата институция да бъде политизирана. Отправят се съвсем недопустими и неоснователни нападки относно дейността на прокуратурата.

Преди седмица Прокурорската колегия призова, ако някой има конкретни сигнали за нарушения да сигнализира компетентните органи и административни ръководители", завърши Машева.
nova.bg