Целта на разширяването на ЕС, е да направи Съюза по-силен, а не по-слаб, привнасяйки нерешени двустранни въпроси. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на среща с пратеника на Северна Македония Владо Бучковски, който е в София.
 

Екатерина Захариева се среща с пратеника на Скопие за България Бучковски
МС

Захариева увери, че българското правителство е готово да работи в посока да се намери решение за преодоляване на натрупаното недоверие между България и Република Северна Македония в последните 18 месеца.

„Както е добре известно, в основната на нашата позиция стои неизпълнението на Договора от 2017 година. От минимум година и половина алармираме нашите съседи за това.

Те са няколко неща и ще акцентирам върху най-важните от тях:

- едностранното блокиране и политизиране на Комисията по историческите и образователните въпроси;

- административни пречки пред българския бизнес;

- неофициална подкрепа за лица, организации с претенции за македонско малцинство в България.


Нещо, което пречи на бизнеса на двете страни и на гражданите да се срещат по-често, е липсата на развитие и същественото забавяне на коридор 8“, отбеляза Захариева.

Вицепремиерът отчете, че по време на Берлинския процес България и Северна Македония са показали, че добрата координация между двете страни е възможна.
 

Екатерина Захариева се среща с пратеника на Скопие за България Бучковски
МС

„Нашите екипи показаха, че могат да работят заедно и много ми се иска да използваме този пример и да започнем стъпка по стъпка да възстановяваме изгубеното доверие и да преустановим неконструктивния подход. Видя се докъде доведе той.

Антибългарската кампания, опитите за дискредитиране на България от всякакви организации, разпространяване на неверни тези, една от които е, че сме наложили вето или че оспорваме правото на самоопределяне или, че заради нас Албания ще бъде спряна и др. неверни тези.

Те не помагат, а по-скоро пречат за изграждане на това доверие. Тази стратегия не само, че е неприемлива за нас, а е се оказа и крайно непродуктивна и за сметка на това навреди на интересите на гражданите на Северна Македония.

Убедена съм, че единствено прагматичен, откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време през последните поне 18 месеца.

Подаваме ръка на Северна Македония за намиране на взаимноприемливи и трайни решения и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие. Да бъдеш член на ЕС означава, че трябва да се придържаш към двустранните си или многостранни договори“, заключи външният министър.

Източник: „Фокус“