„ГЕРБ ще отправи питане към служебния министър-председател Гълъб Донев за увеличение на заплатите на служителите от МВнР”. Това каза в студиото на „Здравей, България” председателят на Комисията по външна политика и бивш външен министър на България Екатерина Захариева. По думите й има възможност за нарастването им с около 30%.

„Истината е, че заплатите на Министерството на външните работи са по-ниски от средните в администрацията”, призна Захариева. Това не се отнасяло за всички служители, но по-младите дипломати определено били с ниски възнаграждения, допълни тя. Бившият ресорен министър заяви, че за 4 години заплатите на служителите скочили с 45%, но в последните две те не са помръдвали.

Захариева обаче твърди, че ако нов държавен бюджет бъде внесен преди да има сформиран редовен кабинет, ще започне предизборно раздаване на пари и има риск държавата да бъде фалирана.

Депутатът увери, че най-голямата партия в парламента ще направи всичко възможно да бъде създадено редовно правителство.

Тя коментира и темата Шенген, след като в сряда вечерта президентът Румен Радев проведе разговор в нидерландския си колега Марк Рюте. Според председателя на външната комисия в парламента няма как да бъдем възприемани на сериозно, при положение, че не можем да съставим стабилен редовен кабинет. „Това пречи на решението за Шенген”, категорична е Захариева. Тя посочи още, че сме били преди Хърватия на опашката за Шенген, а сега сме изостанали с две години. „Това, което искат да направят във финансовата политика, ще отдалечи България с 10 години от еврозоната, включително и от Шенген”, смята народният представител.

Според Екатерина Захариева случващото се през последните години по държавните ни граници определено има отражение върху облика на страната ни и възражението на някои страни членки да бъдем приети в Шенген. Тя изрази надежда Холандия да остане единствената държава, която е против присъединяването ни.

Целия разговор гледайте във видеото.
NOVA