Задържани металурзи и женски бой при протестите на кремиковските работници
Задържани металурзи и женски бой при протестите на кремиковските работници / снимка: DarikNews.bg, Надя Коцева
Задържани металурзи и женски бой при протестите на кремиковските работници
19593
Задържани металурзи и женски бой при протестите на кремиковските работници
  • Задържани металурзи и женски бой при протестите на кремиковските работници

Хвърляне на камъни, блъскане на метални заграждения и женски бой съпътстваха днешните протести на кремиковските металурзи срещу спряното вече захранване на комбината с природен газ. Въпреки липсващо разрешение от Столичната община работниците излязоха на шествие от комбината до площад Александър Невски и Министерството на икономиката, а след това се върнаха пред административната сграда на Кремиковци. Правителството реагира единствено с изпращане на стотици жандармеристи и полицаи, които охраняваха министерството и централата на Кремиковци.
 
Няколкостотин кремиковски металурзи не бяха допуснати до работните си места тази сутрин, заради подготовката на поетапното спиране на мощностите след спрените доставки на газ. Те се струпаха пред енергийното министерство, за да потърсят отговорност от министър Петър Димитров.
 
След мълчаливия отговор на управниците час от работниците се опитаха да влязат в министерството, но бяха спрени с полицейски палки и с цената на двама арестувани металурзи. Отново пред сградата на комбината протестиращите започнаха да чупят саксии и събират камъни, които да хвърлят по прозорците. Жандармеристите се намесиха. Полицаите предупредиха, че ако някой замери с камък, ще бъде задържан.
 
Накрая се стигна и до женски бой. Две от работничките се скараха, защото едната обвини другата, че съпругът й е получил допълнително заплащане за участието си в гасенето на мощностите. Жените размениха шамари.

В събота работниците отново ще се съберат на протест пред сградата на „Кремиковци" в 6 сутринта.