Задава се краят на дългите уикенди с отработване в събота
Задава се краят на дългите уикенди с отработване в събота / БГНЕС, архив

Почивните понеделници след официален празник, когато той се пада в събота и неделя, бяха одобрени от комисията по труда и социалната политика на Народното събрание.

Правителството предлага новата система да замени досегашните дълги уикенди с отработване в събота. Още тази седмица промените ще минат на първо четене, а целта е да бъдат приети до коледната ваканция на депутатите и да влязат в сила от началото на следващата година, обясни пред "24 часа" председателят на социалната комисия на НС Хасан Адемов.

Кабинетът одобри: Край на сливането на почивните дни

Ако това стане, първият извънреден почивен понеделник ще е още на 2 януари 2017 г. Промяната в Кодекса на труда бе предложена от социалния министър Зорница Русинова. Тя премахва сливането на почивни дни и отработването им.

Повече почивни дни през 2017 г., дори и след забраната за дългите уикенди

За официалните празници вече ще се почива само на съответната дата, ако се падат в работен ден, и един ден извънредно в понеделник, ако се падат през уикенда. Това дава по 3 почивни дни допълнително всяка година. Бизнесът, който поиска промяната на почивните дни, обаче не харесва и тази схема, стана ясно от предоставените в социалната комисия становища.

Според работодатели не било нужно да се дава извънреден почивен ден в понеделник.