Директорът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски си постави трета /бустерна/ доза от ваксината срещу COVID-19. 

Това стана ясно от съобщение във Фейсбук страницата на болницата. "С този вирус трябва да се води решителна борба", се казва в съобщението на ген. Мутафчийски

В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID зоните на ВМА са неваксинирани, пише още в публикацията. 

"Надеждата, с която посрещнахме 2021 година се оправда – ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване", пише още в съобщението във Фейсбук.

"Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета”, казва проф. Венцислав Мутафчийски

И споделя: "Не остана човек, който да не се е „сблъскал” с вируса – лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете надежда, че хората ще си върнат вярата в науката и че заедно ще се спечелим тази война!" 

Примерът на проф. Мутафчийски бе последван от негови колеги, общо 11 медици, които си поставиха допълнителна защита срещу COVID-19.

България се готви да въведе трета доза ваксина срещу COVID-19

Ден по-рано стана ясно, че България се готви да одобри поставянето на трета доза ваксина срещу COVID-19. Експертният консултативен съвет към здравното министерство дори изпрати препоръки за поставянето ѝ. 

Припомняме, че проф. Мутафчийски бе и сред първите българи, които се ваксинираха срещу коронавируса. На 27 декември 2020 г. първи се имунизира тогавашният здравен министър Костадин Ангелов, а минути по-късно примера му последваха и редица изтъкнати медици, сред които проф. Мутафчийски.