За първи път хората ще гласуват с истинска преференция на евроизборите, заяви Манолова
За първи път хората ще гласуват с истинска преференция на евроизборите, заяви Манолова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За първи път на избори ще има преференция и възможност хората да пренареждат листите, за първи път бюлетините ще се печатат под контрол на Министерство на финансите, за първи път ще има номера на бюлетините, за първи път наблюдателите ще участват във всички фази на изборния процес, за първи път в ръководствата на всички изборни комисии опозицията обезателно ще има свои представители, за първи път изборните комисии ще работят публично, това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

Целта ни бе евроизборите да се проведат по новия Изборен кодекс и чрез окончателното му приемане вчера (петък) направихме възможно това, каза още тя.

Зам.-председателят на НС съобщи, че в понеделник законът ще бъде изпратен на президента Росен Плевнелиев. Има много работа на стенографите, на правните експерти в парламента, които ще работят събота и неделя. Те трябва да сглобят всички приети текстове в закона. В 15-дневен срок трябва един закон да бъде обнародван в Държавен вестник, а президентът има 8 дни да приеме закона.

Президентът трябва да е много убедителен и сигурен, ако реши да върне този Изборен кодекс.

"Аз не мисля, че от това президентската институция или президентското его и суета ще спечелят, с налагането на вето върху Изборния кодекс. Трябва да бъде много убедителен в своите мотиви и да намери наистина такива пролуки в кодекса, които да направят поне в някаква минимална степен основателно това вето. При положение че той пусна кодекса "Фидосова" при неговия ремонт, където имаше остри сблъсъци и тогава между опозиция и управляващи, и текстове, които застрашаваха честността на вота, и не го направи, сега трябва да бъде много, много убедителен защо ще мери с двоен аршин промените в кодекса на Фидосова, които се случиха през февруари миналата година и ще върне този кодекс", заяви Манолова.

По думите й президентът не е актуален с предложението си за референдум за електронното гласуване:

„Отзоваването на депутатите, как да бъде избиран президент - това са много по-подходящи теми за референдум. Все пак БСП е партията, по чиято идея бе приет Закона за референдумите и аз съм последният човек, който няма да уважи мнението на хората да има референдум. Засега обаче това е искане на президента. Когато видя 500 000 подписи, за които се говори, ще е съвсем друго. Но според мен няма как да се съберат толкова подписи за толкова кратко време", каза Мая Манолова.

Това е първият парламент, приемащ мажоритарност в избирателната система, заяви още зам.-председателят на парламента, коментирайки подробностите около текстовете в новия Изборен кодекс.

„За първи път хората ще гласуват с истинска преференция на евроизборите. Преференцията е чиста и е 5%. Нека да видим какво ще се случи при прилагане на чиста преференция и след това да имаме предвид какви промени могат да бъдат направени при следващи избори", допълни тя.

„Следващите избори хората ще могат да гласуват за личности с преференциите от 5%. За първи път ще се гласува с интегрална бюлетина с преференции. Ще има контрол колко бюлетини се отпечатват и как се разпространяват. Важни са и номерата, които ще имат бюлетините, те ще бъдат с контур. Освен втория печат, секционната комисия ще трябва да отстрани и въпросния номер", обясни още Мая Манолова.

Цялото интервю с Мая Манолова може да чуете на Radio.DarikNews.bg