Юруков: Престъпленията от последните дни характеризират дейността на МВР
Юруков: Престъпленията от последните дни характеризират дейността на МВР / снимка: Sofia Photo Agency

Двете престъпления характеризират цялостната дейност на Министерството на вътрешните работи, каза в предаването „Денят” на Дарик радио лидерът на СДС Пламен Юруков по повод убийствата на автора на книги на българската мафия Георги Стоев и на директора на „Атоменергоремонт” Борислав Георгиев. Решаваща е ролята на политиците за това да няма криза в сектора на престъпността и в сектора на финансите, като двете заедно водят до криза в държавността, която се получи при управлението на тройната коалиция през последните три години, макар че инциденти като тези (убийствата на Стоев и Георгиев) атакуват много по-директно сърцата на гражданите, каза още Юруков.

На въпрос дали е учуден от вчерашното изявление на президента, в което той казва, че Румен Петков има достатъчно професионални качества, за да доведе до край реформата в МВР, Юруков коментира:

Според мен това бе много странно изявление, тъй като досега той три години не направи нищо, поне за да започне тази реформа и в оставащите десетина месеца до края на мандата, как така изведнъж ще започне да провежда тази реформа, на мен не ми е ясно. Това изказване на президента според мен бе лишено от всякаква логика и аз много се учудвам от позицията, която той заема, тъй като върховен главнокомандващ в крайна сметка той е човекът, който носи изключителна отговорност за цялостната на национална сигурност на България.

Как си го обяснявате това, може би размислите ви не стигат просто до „странно”?

Може би пак, ако говорим за тази паралелна власт, която дори е стигнала и до президентството.

По какъв начин?

Аз не мога да си го обясня. Г-н Йордан Бакалов – председател на нашата парламентарна група, разви една теза за предизборните щабове, за финансирането на партиите, оттам за обвързаността на определени лица, това, че г-н Петков водеше предизборния щаб на президента Георги Първанов, когато го избраха за президент – някаква подобна обвързаност, която им пречи наистина да взимат принципни държавнически решения.

На днешната среща на родните партии членки на ЕНП е било прието да се предложи декларация за честно и компетентно управление в сектора за сигурност, която е във връзка с членството ни в НАТО и Европейския съюз. Решихме да поискаме от президента да свика Консултативния съвет за национална сигурност и на 23 април ще организираме кръгла маса по въпросите на националната сигурност във формата на ЕНП, обобщи мерките Юруков. Основните мерки могат да се вземат тогава, когато ние влезем в управлението, отбеляза обаче синият лидер.

Юруков каза, че личното му становище и позицията, която е взета миналата седмица на Националния изпълнителен съвет, е била първо да се започнат други политически действия и вотът на недоверие да се използва като най-силното оръжие в един по-късен етап, но в крайна сметка е трябвало партията да бъде солидарна с предложението на техните колеги от опозицията. Вотът не пречи да изразим силни протестни действия, обясни Юруков.