Велислав Минеков
Велислав Минеков / Снимка: Георги Димитров
Днес беше приет Проект на постановление на Министерския съвет за възстановяване средства по бюджета на Министерството на културата за 2022 г. и постановление на МС за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МК за 2022 г. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков на брифинг в Министерския съвет.

„Това е нещо, което трябваше да се случи преди близо половин година, слава Богу, че се случва днес. Изключителна благодарност по отношение на разбирането на този проблем към премиера и към министъра на финансите“, каза Минеков.

В постановлението се предлага усвоени средства в размер на 18 милиона лева да бъдат възстановени по бюджета на МК за 2022 г., централизирани в централния бюджет. Предлага се възстановени средства в размер на 18 милиона лева да бъдат предоставени за изплащане на средства по допълнителен компонент за ограничена дейност с цел преодоляване на последиците от извънредната епидемична обстановка на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, обясни министърът на културата. Минеков уточни, че това са 51 държавни института, които по думите му, са били поставени в критична финансова ситуация.

"Със средствата ще се осигурят възнаграждения и дължимите осигуровки на служителите, работещи в държавните културни институти в областта на сценичните изкуства зя периода от месец септември до месец декември 2022 г.", допълни той.

Не само пандемията носи щети на тези институти, но и високият процент на инфлацията, поскъпването на енергийни разходи, поскъпване по отношение на материални разходи също. Минеков поясни, че без тези разходи, те постепенно са щели да затварят врати постепенно.
БГНЕС