Възстановен е трафикът между България и Гърция
Възстановен е трафикът между България и Гърция / DarikNews.bg, Хасково
Възстановен е трафикът между България и Гърция
84565
Възстановен е трафикът между България и Гърция
Възстановен е трафикът между България и Гърция
  • Възстановен е трафикът между България и Гърция
  • Възстановен е трафикът между България и Гърция

Граничните пунктове между Гърция и България са отворени за всички видове автомобили. След цяла седмица блокади и контраблокади, протестиращите и от двете страни освободиха движението в неделя.

Гръцките фермери обаче все още не са отместили земеделската техника от границата и според нашите превозвачи не е изключено да се стигне до нови блокади и затваряне на границата.

Блокадата по гръцката граница падна

"Решихме, че това е един хуманен жест към всички наши бедстващи сънародници. Затова решихме да освободим границата и да покажем на гърците, че имаме добра воля. Докато те имат преговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас, се надяваме да не затворят границата отново. Ако я затворят, вече ще е ясно кой пречи на преминаването", обясни Ангел Траков от Съюза на международните превозвачи.

Тракторите на протестиращите гръцки фермери са отстранени от пътното платно, но все още се намират на границата. Няма пълни гаранции, че блокадата няма да се повтори отново.

"Надяваме се да си вземат поука и да не блокират поне граничните пунктове. Те могат да стачкуват, всеки има право на протест, но граничните пунктове не бива да се блокират", поясни той.

Министър Московски апелира за сваляне на контрблокадата

Българските превозвачи са решили да вдигнат своята блокадата, защото положението на чакащите и от двете страни на границата шофьори е станало много сериозно. Това обясни и транспортният министър Ивайло Московски.

При вземането на решение за край на контраблокадата, превозвачите са взели предвид и срещата между гръцките земеделци и Алексис Ципрас, каза Кирил Марков от Инициативния комитет на шофьорите.

Служителите на митниците по границата с Гърция са поели ангажимент да съдействат максимално за по-бързата обработка на камионите и тяхното безпроблемно преминаване, уточни той.

Превозвачите са категорични, че ако гърците отново затворят границата, ще предприемат ответни действия и на свой ред ще блокират движението между България и Гърция.

Вече почти месец ситуацията по българо-гръцката граница е усложнена. Заради неспазените обещания от страна на гръцките фермери, които бяха обявили график за пропускане на камиони, преди дни българските превозвачи обявиха контраблокада.