Въвежда се втори час на класния ръководител
Въвежда се втори час на класния ръководител / netinfo

Министерството на образованието и науката е решило да бъде въведен втори час на класния ръководител. Този допълнителен час ще се провежда четири пъти месечно по график. Това съобщи в предаването „Денят” по Дарик зам.-министърът на образованието и науката Мукадес Налбант.

Зам.-министърът коментира резултатите от проучване на социологическа агенция „Алфа рисърч”, според което близо 70% от учениците признават, че в тяхното училище е имало случай на агресия.

Агресия има и на улицата, и в семейството, и в неформалните малки общности, а не само в училище. Акцентирането върху агресията в училище измества цялостния поглед върху проблема, категорична бе Мукадес Налбант.

Според нея може да се говори за „празна ниша” в отношенията в триъгълника със следните страни - учители – ученици, родители – ученици и родители – учители.

Липсата на възпитание прави децата толкова безотговорни в поведението си в училище, а не липсата на дисциплина в учебните заведения, защото, обясни Мукадес Налбант, става дума за ценностна система и осъзнат избор на поведение.

Изпълнителният директор на Асоциацията за родителска активност Вяра Лазарова приветства инициативата на Министерството на образованието за въвеждането на допълнителен час на класния ръководител.

Според Лазарова в българското училище най-много липсва умението за взаимодействие между страните в очертания от зам.-министър Налбант триъгълник.