/ iStock/Getty Images

Енергийните стойности на алкохолните напитки вече ще се изписват върху етикета на бутилките. Това се договориха Националната лозаро-винарска камара и Асоциацията на производителите.

Може ли алкохолът да попречи на диетата ни?

Ще има и списък на хранителните съставки и спецификата на продуктите онлайн, съобщава "24 часа". Това означава, че до края на годината всеки две от три бутилки, пуснати на пазара в България и ЕС, ще показват калорийната стойност на напитката, алкохолния градус и разфасовката.

Чрез QR код ще има достъп до дигитален етикет на всички европейски езици с пълна информация за суровините, технологията и спецификата на всяка марка вино или дестилирана напитка.

Информация за енергийните стойности и хранителните съставки на спиртните напитки вече е налична на сайта: https://konsumirai-otgovorno.bg

„Присъединяването на България към инициативата е демонстрация на открит диалог и отговорна комуникация. Чрез информиране, образоване и реална прозрачност ние отговаряме на очакванията на консуматорите в цяла Европа за напитки с гарантиран произход и превъзходни качества“, казва председателят на "Спиритс БЪЛГАРИЯ" Ралица Скорчева-Славова.

Пет неща, които ни пречат да отслабнем (ВИДЕО)

„Въпреки изключително трудната икономическа среда и огромните предизвикателства, нашата индустрията инвестира средства, време и усилия, за да информира по-добре своите потребители. Очаква се действията ни да имат значително въздействие върху целия икономически сектор и всички да последват добрия пример“, коментира Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК.

24 часа