Върховният съд обяви лимитите за медицински направления за незаконни
Върховният съд обяви лимитите за медицински направления за незаконни / netinfo
Върховният административен съд е потвърдил решението на пловдивските магистрати, че налаганите от Здравната каса лимити за направления са незаконни, съобщи акушер-гинекологът Георги Ставракев, който заведе първия иск срещу Здравната каса. Той уточни, че очаква да получи официално решението до дни. Когато то стане факт, вероятно и други санкционирани лекари ще заведат регресни искове срещу Касата за възстановяване на суми, прогнозира д-р Ставракев.

Регионалният директор на Касата Борис Джурджев отказа да коментира как това ще се отрази на финансовото й здраве, преди юристите да са видели решението на ВАС. Той обаче твърди, че Касата няма да връща пари на докторите и ДКЦ-5, които я съдят за лимитите. Спорните суми за надвишените лимити са изплатени, а лекарите отказаха да ги възстановят и заведоха дела, е версията на Здравната каса. Според Джурджев осъдителните решения са само срещу конкретните административни актове на Касата и не касаят законността на т.нар. регулативни стандарти.

Едностранният диктат на условия от страна на Касата, непроменяното от 2005 година заплащане по клинични пътеки и в доболничната помощ са основните причини за организирания за петък национален протестен форум на медиците в НДК в София, заяви председателят на регионалната лекарска колегия Георги Сакакушев. Колегите му се оплакаха от ескалация на напрежението покрай намалението на потребителската такса за преглед на пенсионерите

Близо 400 лекари от Пловдив ще пътуват за столицата, съобщи организационният секретар д-р Златко Илиев. От колегията подчертаха, че ритъмът на обслужване на пациентите в Пловдив няма да бъде нарушен. Управителят на ДКЦ-1 д-р Георги Кръстев заяви, че само в това здравно заведение са събрани 2000 подписа на пациенти в подкрепа на лекарския протест.