съд
съд / Thinkstock/Getty Images
Премахването на възможността да се провежда съкратено съдебно следствие при самопризнания на обвиняемия в случаите на убийство ще оскъпи чувствително съдебните процеси, констатираха магистратите от ВСС по време на днешното заседание на пленума.

Окончателно: Без съкратено производство за извършителите на умишлени убийства

След като депутатите одобриха окончателно промените в НПК, вече наказателните дела за убийство ще минават по общия ред, който е значително по-дълъг като срок, а и по-скъп.

„Статистиката сочи, че през последните 4 години, от около 600 дела за убийство, една четвърт от тях са били по ускорено производство“, констатира правосъдният министър Данаил Кирилов.

Прокуратурата е "за" да падне съкратеното производство за умишлено убийство

Според него, ако тези 25% от делата минат по общия ред на разглеждане, може да се очаква „забавяне във времето“ и „акумулация на по-големи разходи“.

В рамките на заседанието Пленумът на ВСС разгледа и отчета за изпълнението на бюджета на съдебната власт към края на август 2019 г. От данните стана ясно, че за отчетения период приходите от дейността на органите на съдебната власт намаляват чувствително. По план за годината са заложени приходи в размер на 116 000 000 лева, а за първите осем месеца те е трябвало да бъдат 77 333 000 лева. Реално събраните суми пък са 72 753 000 лева, което е с около 4 500 000 лева по-малко.

Почернени родители поискаха премахване на съкратеното следствие (СНИМКИ)

Разликата се дължи основно на намаления размер на приходите от съдебни такси.

За първите осем месеца на годината съдебната власт е предвидила разходи в размер на 471 604 000 лева, а реално е похарчила 445 937 000 лева. От тях за заплати на магистратите са раздадени общо 275 284 000 лева.

На първо четене: Инспекторатът на ВСС вече с достъп до данъчните досиета на магистратите

Средната работна работна заплата в системата на съдебната власт пък е 2 458 лева.

Магистратите отчетоха и проблема с недостигът на вещи лица, чиято експертиза е от изключителна важност за много от делата.

Магистрати алармират: Няма желаещи за съдебни заседатели