ВСС образува второ дисциплинарно производство на Кокинов
ВСС образува второ дисциплинарно производство на Кокинов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Висшият съдебен съвет реши в четвъртък да образува второ дисциплинарно производство срещу бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Поводът е разговорът с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, предава Mediapool.bg.

Очаква се през следващата седмица ВСС да присъедини новото производство срещу него към първата "дисциплинарка", която се води срещу него - за нарушение на принципа за случайното разпределение на делата по делото за продажбата на ток от НЕК на посредници.

Дисциплинарното производство за разговора в Банкя е за уронване на престижа на съдебната власт. Основните причини за новото дисциплинарно производство е, че бившият градски прокурор е имал нерегламентиран контакт с разследвано лице, както и че си е позволил да обсъжда по вулгарен начин свои колеги.

Записи от незаконно СРС изтекоха анонимно в медиите в края на април. От тях стана ясно, че Кокинов е обсъждал с бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър на земеделието Мирослав Найденов резултатите от проверка на прокуратурата.

Веднага след избухването на скандала Кокинов подаде оставка като ръководител на градската прокуратура и като магистрат, но ВСС гласува само първата оставка, за да си остави възможност да образува дисциплинарно производство по случая и евентуално да уволни прокурора.

Първото дисциплинарно производство срещу Кокинов - за случайното разпределение - бе образувано от ВСС по настояване на главния прокурор Цацаров. Именно по повод този казус бившият градски прокурор бе записан да се оплаква многократно на Борисов и Найденов с думите "всички ме репресират" и "всички ми скачат".