Всяка година у нас се диагностицират нови 3700 случая на рак на белия дроб
Всяка година у нас се диагностицират нови 3700 случая на рак на белия дроб / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всяка година у нас се диагностицират нови 3700 случая на рак на белия дроб
64438
Всяка година у нас се диагностицират нови 3700 случая на рак на белия дроб
  • Всяка година у нас се диагностицират нови 3700 случая на рак на белия дроб

Заболеваемостта от рак на белия дроб в България все още е по-ниска от средната за Европа, съобщават специалисти в Световния ден без тютюнопушене. Това обаче не успокоява родните онколози, тъй като според Националния раков регистър със всяка изминала година заболяват с около 50 души повече, отколкото са диагностицираните през предходната. За сравнение, в страни като съседна Сърбия, например, е точно обратното, сочи статистиката.

Експертите са убедени, че тревожната статистика се дължи на продължаващото действие на много рискови фактори, основният на които е тютюнопушенето.

„Заболеваемостта от рак на белия дроб в България е по-ниска от средната за Европа. Тенденцията е към увеличаване на заболеваемостта с около 2% годишно и на смъртността с около 2% годишно. Всяка година в България се диагностицират нови 3700 случая на рак на белия дроб и над 3200 са починалите от това заболяване”, коментира д-р Надя Димитрова, ръководител на Националния раков регистър при Онкологичната болница в столицата.

Ниска е и преживяемостта на диагностицираните с това заболяване, допълва онкологът. „В Европа петгодишната преживяемост е около 10%, а в България е около 6,7%”, уточни тя.

Специалистите са убедени, че тревожната статистика може да бъде променена при повече информираност и по-висока здравна култура в обществото. Онколозите определят тютюнопушенето като единственият рисков фактор за развитие на злокачествени заболявания, който може да бъде отстранен.