Всеки четвърти у нас страда от алергия
Всеки четвърти у нас страда от алергия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Всеки четвърти у нас страда от алергия
63374
Всеки четвърти у нас страда от алергия
  • Всеки четвърти у нас страда от алергия

България няма разработена стратегия срещу хроничните респираторни заболявания, сред които астмата, алергичния ринит и хроничната обструктивна белодробна болест. Това обяви пред Дарик алергологът академик д-р Богдан Петрунов. Според него е необходимо въвеждането на Национална програма срещу тези заболявания. За целта обаче страната ни трябва да изследва статуса на населението си, след което да задели определен финансов ресурс. Експертите в областта са единодушни, че България е подготвена за създаването на подобна стратегия, но само на теория. В действителност липсвали, както ранна диагностика, така и профилактика. За да ги има обаче, било нужно здравните министри да не плануват политиките си само в рамките на своите мандати, а да работят и в дългосрочен план за доброто на своите пациенти след 20 години.

300 млн. души по света са болни от бронхиална астма, 400 милиона страдат от алергичен ринит, а 80 милиона са покосени от Хроничната обструктивна белодробна болест, поясняват експерти на семинар по темата за социално значимите заболявания. Обшият брой на страдащите от респираторни болести по света е 800 милиона, поясни академик Богдан Петрунов.

„Очаква се от алергичните заболявания, които днес представляват от 30 до 40 на сто от човешката популация, 2025 г. по данни на Световната здравна организация да бъдат вече 50%, т.е. всеки втори от човечеството да бъде алергичен, което е един колосален проблем. От медицинска гледна точка от известна степен той е решим - ние ще направим диагностика, ще направим лечение, но последиците - загубата на учебни дни...", каза Петрунов.

Според експерта диагностиката и профилактиката на подобни заболявания изискват огромен финансов ресурс, но от друга страна липсата на национална програма пречи на нормалната работа на алерголозите. Създаването на такава програма обаче нямало да е задача само на Здравното министерство. „За обществото трябва да стане ясно, че алергичните заболявания не са нещо обикновено. Тук ме засърбя, получих обрив или кихнах веднъж...Това е нещо много сериозно и проблем, който води до инвалидизация на голяма част от населението", алармира още Петрунов.

Към момента у нас всеки четвърти е покосен от проблеми, свързани с алергиите. Алерголозите в България от своя страна са 110 на брой, като в градовете Ямбол, Кърджали и Монтана такива специалисти изобщо няма.