Все повече хора влизат в лекарските кабинети за профилактични прегледи
Все повече хора влизат в лекарските кабинети за профилактични прегледи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Все повече хора влизат в лекарските кабинети за профилактични прегледи
63593
Все повече хора влизат в лекарските кабинети за профилактични прегледи
  • Все повече хора влизат в лекарските кабинети за профилактични прегледи

Със 120 000 се е увеличил броят на пълнолетните, които са преминали профилактичен преглед при личния си лекар през 2012 г. спрямо прегледалите се през 2011-а. Скок на профилактичните прегледи се наблюдава и при децата на възраст от 2 до 7 години, като техния брой е нараснал с 13 000, показва статистика на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г.

От институцията припомнят, че всеки общопрактикуващ лекар е длъжен да постави на общодостъпно място информация относно вида и честотата на прегледите и изследванията, на които подлежат лицата над 18 години.

От началото на 2013 г. ново изследване, включващо ехография на отделителната система, допълва пакета за профилактика при децата до 1 година, посочват от Здравната каса. Тези деца подлежат на прегледи ежемесечно, малчуганите на възраст до 2 години - четири пъти годишно, децата, на възраст от 2 до 7 години - два пъти годишно, а право на един профилактичен преглед в годината имат всички непълнолетни, които са навършили седмата си година.

Профилактичните прегледи при децата се извършват от личния им лекар, а в случай, че той няма специалност по детски болести, по желание на родителя може да се извършват от лекар с придобита такава.

При провеждането на профилактичен преглед на пълнолетни здравноосигурени лица, в случай, че пациентът попада в риск от развитие на сърдечно-съдови или злокачествени заболявания, а също и захарен диабет, при необходимост и по преценка на личния лекар, се издава направление за консултация със специалист.

От касата припомнят, че профилактиката на бременните се извършва от специалист по акушерство и гинекология или от личния лекар по желание на жената.