/ Иво Кирилов, Дарик Кюстендил
Връщат правото на ранно пенсиониране на миньорите
98285
Връщат правото на ранно пенсиониране на миньорите
  • Връщат правото на ранно пенсиониране на миньорите
Проблемът с миньорите от "Бобов дол" е решен. Това стана след като депутатите приеха експресно на първо и второ четене промените в Кодекса за социално подпомагане за ранно пенсиониране на съкратените миньори от "Бобов дол".

Манолова ядосана на Тристранката: Няма да чакам покани да си свърша работата
 
Мая Манолова изказа благодарност на депутатите: "На Светлана Ангелова, на парламентарните групи на БСП и Обединени патриоти, които подкрепиха, освен ГЕРБ, този проект. Факт е, че съм го внесла в началото на януари, но той беше приет точно когато е нужен, тъй като миньорите от последния закрит подземен въгледобивен рудник са вече с прекратени правоотношения, чието предизвестие изтича. Те вече са на улицата, така че беше важно това да се случи днес. Това е доказателство, че когато искат да работят за хората, за гражданите, институциите успяват. Това е пример за добра работа на омбудсмана с Народното събрание, за което изказвам моята голяма благодарност. Една огромна несправедливост спрямо хората на най-тежкия труд беше поправена с това гласуване на депутатите. Искам да успокоя и притеснените миньори от "Оброчище", че и те ще могат да се пенсионират при тези условия, също така и всички подземни миньори, които са в рудодобивните и останалите мини".

Започва поетапно съкращаване на миньорите от Въгледобив-Бобов дол
 
Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова каза: "Тези промени бяха проспани и от депутатите на парламентарната група на БСП. Аз си направих труда да видя дали някой е внесъл предложение, противно на този текст, който днес отменихме".
 
Миньорът от мина "Бобов дол" Кирил Минев стисна ръка на Ангелова, Манолова и на хората от БСП: "Защото това, което се случи, действително е добро за нас и в наша полза. И се обединиха всички партии. Ние видяхме, че получихме подкрепа от всички за нашата справедлива кауза. Случи се това, което ние искахме. Благодаря на абсолютно всички - на правителството, нашата кметица също ни оказа страхотно съдействие. Благодарни сме, че този казус се оправи и съжалявам, ако сме притеснили някого, но просто си потърсихме правата. Не сме искали нищо повече от нашите права".

Законопроектът за изменение на Кодекса за социално осигуряване трябва да се гласува преди ваканцията